Årsmøtet i Nordland Fylkes Fiskarlag
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet
Paneldebatt om petroleumsvirksomhet
Tale/innlegg | Dato: 06.10.2008
Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen innledet under årsmøtet i Nordland Fylkes Fiskarlag 3. oktober i år til paneldebatt om petroleumsvirksomhet.
Takk for invitasjonen til å komme hit!
Utgangspunktet for den debatten som er tema i dag er at Norge har vært velsignet med særdeles rike naturressurser og muligheter for verdiskapning og aktivitet. Ikke minst langs kysten og i havet. Den (i global sammenheng) enorme rikdommen vi har i dette landet er bygd på å utnytte havet; skipsfart, fiskeri, olje, gass og oppdrett. Fortsatt finnes det mange nye muligheter i og ved sjøen; utnyttelse av LUR-arter, oppdrett av nye arter, marin bioprospektering, marin bioenergi og havvindmøller + reiseliv.
Det gir spennende perspektiver for utviklingen av kyst-Norge - og særlig Nord-Norge – der vi trenger flere bein å stå på for å skape spennende jobber som gjør at ungdommen velger seg hit. Men så er det samtidig slik at desto flere som vil på med et eller annet på sjøen, desto større blir potensialet for konflikter mellom ulike aktører og interesser.
Forholdet mellom fiskerinæringa og oljenæringa har særlig nå i sommer blitt viet stor oppmerksomhet både i media og i andre fora. Spesielt gjelder dette konflikten mellom seismiske undersøkelser og fiskerivirksomheten.
La meg med en gang slå fast at det er uholdbart hvis fiskerne føler seg overkjørt av oljenæringa. Regjeringa er helt klar på at dette ikke skal forekomme.
Næringene må kunne leve side om side, og på en måte som sikrer at vi fortsatt skal kunne høste av havets levende ressurser når oljen en gang tar slutt. Ser vi bakover i tid, vil vi se at fiskeriene og de levende marine ressursene helt fra begynnelsen av vår oljealder, har blitt tatt hensyn til på en langt bedre måte enn for eksempel i andre land som grenser til Nordsjøen.
La meg nevne et eksempel: petroleumsinstallasjoner på havbunnen i norsk økonomisk sone, som olje- og gassrørledninger, skal ikke være til hinder for fisket, de skal være overtrålbare. I andre lands soner er det tydelig markert i sjøkartene at en fisker som skader en rørledning eller lignende er ansvarlig for skaden.
Men det er kanskje ingen trøst at vi i Nordsjøen er bedre enn andre land til å ivareta fiskernes interesser når noen føler seg bortvist. Problemene som har dukket opp knyttet til seismikk og fiskeriaktivitet med særlig styrke nå i sommer viser at alt ikke er så rosenrødt, og dette tar regjeringen tak i.
I fjor høst ble det nedsatt to arbeidsgrupper; den ene med representanter for Fiskeridirektoratet og Oljedirektoratet hadde i oppgave og gjøre regelverket for seismiske undersøkelser i forhold til fiskeriene enklere og klarere, den andre med representanter fra fiskarlagene, Fiskeridirektoratet, Fiskeri- og kystdepartementet, Oljedirektoratet og Olje- og energidepartementet hadde som oppgave å se på erstatningsordningen. Begge arbeidsgruppene la fram sine rapporter 1. april i år.
Arbeidsgruppen som så på erstatningsordningen foreslo blant annet at det skulle utarbeides et forenklet skjema for søknad om erstatning og at behandlingstiden ikke burde ta lengre tid enn fire måneder. Det forenklete skjemaet er utarbeidet og gjort tilgjengelig på Fiskeridirektoratet sin nettside. Det er også bestemt at behandlingstiden av en søknad ikke skal være lengre enn fire måneder.
Arbeidsgruppen, som så på regelverket, foreslo en rekke viktige endringer som jeg vil gå litt nærmere inn på litt senere.
Men først vil jeg si noe om den spesielle situasjonen med seismikk skyting utenfor Lofoten og Vesterålen, i petroleumsområdene Nordland VII og Troms II. Som vel alle har hørt mange ganger, var et av forslagene i stortingsmeldingen om forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten at det i tillegg til bunnkartlegging og sjøfugl-undersøkelser skulle skaffes til veie mer kunnskap om de geologiske forholdene i disse to områdene. Denne kunnskapen skulle være tilgjengelig ved revidering av forvaltningsplanen i 2010.
Stortinget sluttet seg til forslagene i forvaltningsplanen og Stortinget har bevilget penger til de seismiske undersøkelsene som skjer i regi av Oljedirektoratet. For å ha tilstrekkelig grunnlagsmateriale ferdig til 2010 ble det planlagt å gjennomføre undersøkelser i 2007, 2008 og i 2009. Av forskjellige årsaker ble det ikke gjennomført så mye seismikk i 2007 som planlagt og Oljedirektoratet mente dette måtte kompenseres med utvidete undersøkelser nå i sommer.
Hvorfor var det så nødvendig for Oljedirektoratet å bruke så lang tid i år? I forvaltningsplanen ble det lagt opp til å få på plass grundig dokumentasjon om de geologiske forholdene i Nordland VII og Troms II.
For å illustrere hva som ligger i betydningen av grundig dokumentasjon vil jeg bruke følgende eksempel: Linjene som det skytes seismikk i ligger med en viss avstand. Fram til denne sommeren var linjene for såkalt to dimensjonal, 2D, undersøkelser i Nordland VII så langt fra hverandre at et oljefelt på størrelse med Norne kunne risikeres ikke å bli oppdaget.
Med tettheten på seismikklinjene som ble samlet nå i sommer ville et felt som Norne bli oppdaget. Resultatene fra sommerens undersøkelser foreligger ikke ennå
Som kjent annonserte Oljedirektoratet at de ville gjennomføre 2D (todimensjonal) seismiske undersøkelser i tidsrommet 15. mai til 15. september. Dette ville kollidere med tidsrommet for fiske etter blåkveite fra 26. mai til 29. juni. For å unngå konflikter, både arealkonflikter og skremmeeffekter, foreslo vi å dele Nordland VII i to områder, et nordlig og et sørlig.
Det sørlige området ble først åpnet for fiske etter blåkveite i tre uker i august, fra 4. august til 23. august. Seismikkskytingen kunne foregå i den sørlige delen av Nordland VII uten å komme i konflikt med fiske etter blåkveite.
I den nordlige delen av Nordland VII skulle det ikke foregå seismikk skyting før etter 30. juni. Fordi det var et generelt dårlig fiske etter blåkveite ble det åpne fisket utvidet med en uke og de seismiske undersøkelsene i den sørlige delen fortsatte en uke til. Jeg mener dette, omstendighetene tatt i betraktning, var en bra løsning.
De seismiske undersøkelsene foregikk i den sørlige delen uten å forstyrre fisket etter blåkveite, så fikk området ”roet seg” en god stund før det ble åpnet for fiske i tre uker fra 4. august.
La meg også få si at jeg forstår godt at det for mange ble vanskelig på kort varsel å endre sine planer for fiske etter blåkveite. Tilsvarende vil vi ikke la skje til neste år, nå skal vi holdes fortløpende orientert om Oljedirektoratets planer for neste sommers innhenting av seismikk i Nordland VII og Troms II slik at disse planene kan sees i sammenheng med reguleringsbestemmelsen for det åpne fisket etter blåkveite.
Det er bakgrunnen – så til prosess: der må vi bare ta selvkritikk på at seismikk- opplegget kom for seint, at det burde vært koordinert med fiskerireguleringene på et tidligere tidspunkt og at det burde ha vært en bedre dialog med fiskerne tidligere. Når det er sagt, så bestemte vi oss på å gjøre endringer for å sikre gjennomføring både av seismikk og blåkveitefiske.
La meg også få si at jeg forstår godt at det for mange ble vanskelig på kort varsel å endre sine planer for fiske etter blåkveite. Tilsvarende skal ikke skje til neste år, nå skal vi holdes fortløpende orientert om Oljedirektoratets planer for neste sommers innhenting av seismikk i Nordland VII og Troms II slik at disse planene kan sees i sammenheng med reguleringsbestemmelsen for det åpne fisket etter blåkveite.
Så til de problemene som så tydelig har kommet til overflaten i sommer når det gjelder seismikk og fiskeri generelt, når fiskeri og seismiske undersøkelser skjer samtidig i samme område. Fiskeren med en lang, lang tradisjon for å rå grunnen alene møter plutselig en ny aktør i de samme feltene, en aktør som att på til krever mye plass.
Det er klart det må oppstå gnisninger. Men både seismikk og fiskeri er legitime og lovlige aktiviteter. Dialog for å finne løsninger som tar hensyn til begge næringer i størst mulig grad er en forutsetning for sameksistens.
Olje- og energiministeren og jeg hadde et konstruktivt møte med Norges Fiskarlag 17. september. Der gikk vi blant annet igjennom de tiltakene som arbeidsgruppen for forenkling av regelverket hadde foreslått. De fleste av forslagene vil bli gjort gjeldende fra 1. januar 2009.
Dette er endringer i den såkalte ressursforskriften der endringsforslagene er sendt på en omfattende høring med høringsfrist 1. november. Ressursforskriften håndteres av Oljedirektoratet og kan endres av dem. Noen av forslagene krever imidlertid endringer i petroleumsforskriften, dette kan ta noe lengre tid, men bør kunne gjennomføres i løpet av våren 2009.
Viktige endringsforslag for gjennomføring av seismiske undersøkelser er:
- tydelige og entydig benevnelse av den enkelte undersøkelsen
- presis angivelse av området for den enkelte undersøkelse
- generell frist på ti dager for endringsmeldinger
- all relevant aktivitet som planlegges må oppgis, dette gjelder blant annet areal for kalibrering og testing av utstyr og areal som kreves for å snu seismikkfartøyet
- det etableres et søkesystem i regi av OD der det ligger informasjon om seismiske undersøkelser som skal foregå, tidsrom og geografisk område
- rollen til den fiskerikyndige skal styrkes
- den fiskerikyndige skal sikres en fri og uavhengig stilling ved utøvelse av egen funksjon for å kunne gi sin faglige vurdering uten å bli utsatt for noen form for press fra rettighetshaver eller ledende personell om bord
- opplæring av fiskerikyndige styrkes og det etableres kursplikt,
- veiledningsmanualen for fiskerikyndig revideres og skal være ferdig til første kurs starter våren 2009, manualen skal også foreligge på engelsk om bord i seismikkfartøyet
- Fiskeridirektoratet godkjenner fiskerikyndig etter bestått prøve for godkjent kurs
- det etableres en formell samarbeidsavtale mellom Fiskeridirektoratet, Kystvakten og Oljedirektoratet slik at fiskerikyndig har en mulighet for å konferer med myndighetene i situasjoner der det er usikkerhet om tolking av regelverket eller der det er mulige arealkonflikter
- fiskerikyndig skal rapportere innen to uker etter avsluttet tokt, Norges Fiskarlag får oversendt rapportene og det vurderes å gjøre rapportene tilgjengelig på ODs nettsider
- det skal være en fiskerikyndig om bord, i enkelte tilfeller kan det kreves to fiskerikyndige
- fiskefartøy i aktivt fiske har forrang foran andre fartøy som kommer til fiske- eller høstingsfeltet, herunder seismiske fartøy, selv om de har tillatelse til å foreta seismiske undersøkelser i samme område
- for å følge opp å få mer detaljert kunnskap om skremmeeffekten er det opprettet en styringsgruppe med representanter fra Fiskeridirektoratet, Oljedirektoratet og Statens forurensningstilsyn,
- testing av seismisk utstyr skal skje innenfor det området som er meldt inn som område for den aktuelle seismiske undersøkelsen
- det stilles krav til sporing av seismiske fartøy, satellittsporing som på fiskefartøy
- Oljedirektoratet er i gang med et prosjekt for å se på mulighetene for å rasjonalisere innsamling av seismiske data innenfor et område
Et annet spørsmål som også ble drøftet er bruken av servicefartøy og mulighetene for å nytte norske fiskefartøy til dette. 22. september ble det avholdt et møte mellom Sjøfartsdirektoratet, Fiskeridirektoratet og Oljedirektoratet der denne problemstillingen ble drøftet. Fartøy som benyttes i denne tjenesten skal inneha lastelinjesertifikat, men ifølge internasjonalt regelverk er ikke denne fartøygruppen gjenstand for kontroll av norske myndigheter.
Dermed er det ingen norske myndigheter som fører oversikt med hvilke fartøy som benyttes til denne virksomheten og det føres heller ingen kontroll med fartøyene. Det skal arbeides videre med dette spørsmålet!
Dette ble en veldig detaljert gjennomgang, men jeg synes det var viktig – og fra 2009 skal vi ha på plass et nytt og bedre regelverk som jeg er overbevist vil redusere konfliktene betraktelig og gjøre hverdagen enklere.
Jeg vil også nevne at når det gjelder petroleumsvirksomhet og åpning av nye områder slik som i 20ende konsesjonsrunde så har vi mange runder der vi innhenter uttalelser om hvilke betingelser som skal legges til grunn for virksomhet i de enkelte blokken som forslås åpnet for oljevirksomhet. I fiskeri- og miljøvilkårene spesifiseres vilkår for enkelt blokker, her blir forhold til fiskerivirksomhet, gyteområder og andre biologisk viktige elementer lagt til grunn for utformingen av vilkårene.
Vilkårene er en del av utlysningen, slik at oljeselskapene vet hva de har å forholde seg til. Jeg mener at vi gjennom dette arbeidet legger til rette for at vi kan ha både oljevirksomhet og bærekraftige fiskerier i norske farvann.
Takk for oppmerksomheten.