Fiskeri- og kystministerens innlegg på folkemøte i Sørvær
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 14.08.2008
Fiskeri- og kystminister Helga Pedersens innlegg på folkemøte på Sørvær samfunnshus 14. august 2008.
Kjære alle sammen,
Jeg vil ønske dere alle hjertelig velkommen til folkemøte her i Sørvær.
La meg først få introdusere de som sitter ved siden av meg. Ordfører Eva Husby kjenner dere godt. Helsedirektør Bjørn Inge Larsen og beredskapsdirektør i Kystverket Johan Marius Lye.
I tillegg har jeg med representanter fra SFT, Havforskningsinstituttet, Mattilsynet, Fylkeslegen i Finnmark og Kreftregisteret.
Bakgrunnen for møtet er den usikkerhet og bekymring som vraket Murmansk har skapt her i Sørvær. Formålet med dette møtet er å dele med den informasjonen vi har så langt, og at dere skal få svar på de spørsmålene dere har så langt det er mulig i dag
Jeg har hatt tett kontakt med ordfører Eva Husby underveis i denne saka, og hun har formidlet den usikkerhet og uro som innbyggerne har følt på i forbindelse med vraket og de nye opplysningene som kom fram fredag for to uker siden. Disse bekymringene tar regjeringa på alvor.
Regjeringa vil derfor videreføre undersøkelsene av vraket med sikte på å fjerne det, og Kystverket har gått i gang med å forberede det arbediet som skal gjøres i forbindelse med håndteringa av vraket.
Samtidig skal undersøkelsene videreføres og fullføres slik at vi kan gi så gode svar som mulig på om det er miljøfarlig avfall og forurensingsfare knytta til vraket. De svarene er det viktig å få selv om vraket fjernes.
Som dere er godt kjent med har Statens strålevern og Kystverket foretatt målinger for å kartlegge eventuell radioaktivitet om bord i ”Murmansk”. Havforskningsinstituttet har hentet inn prøver av sjøbunnen og av fisk og blåskjell som skal gi kunnskap om eventuelt innhold av PCB, tungmetaller og andre miljøgifter i området rundt vraket. Dette vil Johan Marius Ly fra Kystverket gjøre nærmere rede for.
Fiskeri- og kystdepartementet har også et tett samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet i saka. De gav i forrige uke Kreftregisteret i oppdrag å se nærmere på utviklingen av kreft i Hasvik kommune.
Kreftregisteret meldte på slutten av forrige uke tilbake om noen flere krefttilfeller i lokalsamfunnet i 12-årsperioden etter 1994, men at det ikke kan trekkes noen konklusjon om en eventuell sammenheng mellom kreft og vrak før det er gjort en komplett studie. Det er et oppdrag som Helse- og omsorgsdepartementet har fulgt opp overfor Kreftregisteret. Det vil helsedirektøren gjøre nærmere rede for.
Det har vært viktig at informasjonen rundt dette blir gitt til dere det angår først, og i en setting som dette, der dere kan stille de spørsmål dere måtte ha direkte til helsemyndighetene.
Alle resultater av undersøkelsene vil offentliggjøres så snart de er klare.
Fagfolkene fra fagetatene som er med på møtet her i dag vil være behjelpelig med å svare på spørsmål som dere måtte ha, både når det gjelder mulige skader på helse, miljøet og om hva som er gjort og skal gjøres videre.
Jeg vil nå gi ordet videre til ordføreren, og deretter til helsedirektøren og Kystverket.