Historisk arkiv

Offisiell åpning av Værøy havn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen åpnet i dag havna i Værøy. Havna har gjennomgått en utbedring som har kostet 122 millioner kroner.

Kjære Værøyværinger og gjester -  

Det er en stor glede for meg å være til stede her i dag for å kunne foreta den offisielle åpninga av Værøy havn. Regjeringa har som mål for marin sektor å føre en politikk som blant annet legger til rette for langsiktig, miljømessig forsvarlig verdiskaping for hele samfunnet. 

Værøy er et samfunn hvor en svært stor andel av yrkesbefolkninga er sysselsatt innenfor fiskeriene. Samfunnet her er et av landets mest produktive samfunn – bak hver innbygger ligger det en eksportverdi på 300.000 kroner, mens det samme tallet for Oslo er 10.000 kroner! 

Dere har gode forbindelser med Italia, hvor tørrfisk fra Værøy er etterspurt. Dette gjør at Værøy og dere er gode forbilder på hvordan vi kan nytte ressursene for å videreutvikle de marine næringene. Marin verdiskaping er slett ikke fremmed for dere! 

Arbeidene i havna ble startet opp i august 2006. På de knappe to årene har det skjedd store forandringer. Jeg har sett bilder fra tørrlegginga av Sørlandsvågen. Jeg må innrømme at det var underlig å se en helt tørrlagt havn! Men tidlig i år ble vannet igjen sluppet inn i Sørlandsvågen etter at entreprenøren Secora hadde fjernet 300 000 m³ masse.  


Mens havneutbedringene ble planlagt, kom det også klart fram at sild er en betydelig næring for Værøy – nå forutsetter jeg at vi slipper å se nye bilder av skip, fullastet med pelagisk fisk, som står fast i innseilinga! 

Jeg regner med at dere som bor her nok var litt lettet over igjen å se vann langs kaikantene. Men jeg har forstått at i mellomtiden har flere private benyttet anledninga til å reparere eller bygge nye kaier.  


Massen fra utdypinga i Sørlandsvågen er brukt til å fylle opp store landområder som kan brukes til ny næringsvirksomhet, og kommunen har bygd både ny vei og anlagt småbåthavn. Oppgradert infrastruktur betyr muligheter for ytterligere marin verdiskaping – for Værøy og for landet som helhet. 

I Røstnesvågen er utdypingsarbeidene utført som mer tradisjonell mud­ring og undervannsprengning. Massene fra undervannspreng­ningen er brukt til å lage fangdammen ved Sørlandsvågen. På et vis kan vi kanskje si at hele prosjektet faktisk ble et slags ”Kinderegg” for Kystverket! Tre gode ting som henger sammen! 


Værøy kommune er en fiskeriavhengig kommune. Det er derfor sær­deles viktig at havneanlegget er tilpasset fiskeflåten og den lokale industrien på land. Værøy kommune og Nordland fylkeskommune har arbeidet godt for at arbeidene her i havna skulle komme i gang. Lokale politikere har stadig vært i kontakt med Kystverket for å få en best mulig løsning for havna og næringslivet – og jeg er glad for at dere nå har fått ei god havn!  

Takk til Kystverket og til Secora for godt arbeid og gratulerer med ny havn til Værøy kommune!