Historisk arkiv

Offisiell markering for Nofima

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Tromsø, 21. mai 2008

Kjære alle sammen – matprodusenter, forskere, næringslivsledere og presse, 

Gratulerer med dagen! Etableringen av Nofima er en stor og spennende begivenhet for norsk forskning. Etter mange år med diskusjoner, utredninger og en lang prosess står vi endelig her; Nofima er blitt en realitet.  

Det har i aller høyeste grad vært en styrt og villet prosess fra myndighetenes side, med bred og tverrpolitisk tilslutning; det står faktisk to regjeringer og to storting bak beslutningen om å opprette Nofima.  

Årsakene til at grepet ble tatt er ganske åpenbare: Regjeringen har lenge sett og følt behov for å styrke slagkraften i de næringsretta forskningsmiljøene - norsk havbruk, fiskeri og næringsmiddelforskning må konsolidere seg i forhold til de utfordringer vi står overfor, og i forhold til det som skjer utenfor våre landegrenser, hvor sammenslutningene stadig vokser og blir sterkere og mektigere. Dernest måtte vi gjøre en rydding for å skape et klarere skille mellom forvaltningsoppgaver og næringsutvikling. Dette har med forskningens troverdighet og ryddighet å gjøre. Og til sist, vi ser et potensiale for samarbeid og læring på tvers av sektorene. Fra regjeringens side knyttes det stor spenning til hva som kan komme av synergieffekter fra dette historiske blågrønne samarbeidet vi nå går i gang med i Nofima.   

Gjennom etableringen av Nofima har Norge fått ett forskningsinstitutt som vil bli en nasjonal og internasjonal motor innenfor sitt område. Jeg er helt sikker på at dere alle, og våre omgivelser, veldig raskt vil merke kraften og styrken som ligger i den nye organisasjonen, og at synergiene av sammenslåinga vil komme raskt til syne.  

Forskning er en av de viktigste byggesteinene for velstand og vekst i et land. Regjeringa har i sin politiske plattform satt seg som mål å styrke kunnskapsnasjonen Norge, og gjøre Norge til en av de ledende økonomiene på de områdene hvor vi har fortrinn. Og nettopp dere representerer områder der vi har fortrinn. 

Forskningas betydning kan av og til havne i blindsonen. Selv hos dem som nyter godt av forskningsinnsatsen – næringsaktørene. Når løsninga er funnet, tenker vi ikke på de mange forskningstimene som ligger til grunn som f. eks da vi på 80-tallet fikk på plass vaksiner mot de viktigste sykdommene i laksenæringa. Og som bidro til at norsk laks nå selges til markeder over hele verden og bidrar til økonomisk utvikling og sysselsetting langs kysten.  

Bocuse D’or har valgt Norge og Stavanger som arena for sitt europamesterskap. Og ikke bare det. Råvarene er Norsk lam og Norsk laks. Dette er en stor anerkjennelse til det norske matmiljøet. De produktene vi har, er i verdensklasse. I manesjen er det kokkene som står og får mye av æren, men uten innsatsen som forskere gjør for å utvikle blå og grønne råvarer til produkter i verdensklasse, hadde ikke Norge fått denne muligheten. Derfor håper jeg at det fremover skal bli like vanlig å høre om stjerneforskere som om stjernekokker! 

Norsk fiskeri-, havbruks- og næringsmiddelforskning har høy internasjonal klasse. Den høye standarden gjør næringene våre konkurransedyktige. For å opprettholde en konkurransedyktig næring må forskningsmiljøene i Norge fortsatt lede an i kunnskapsutviklinga på viktige områder.  

Etableringa av Nofima er et viktig grep for nettopp å gjøre oss enda mer konkurransedyktige. Vi skal stå sammen som team og konkurrere på den internasjonale arenaen. Ved å samle våre forskningsressurser ønsker vi at mer grensesprengende forskning skal utvikles i Norge.  

Vi lever i en verden der knapphet på naturressurser vil gjøre seg mer og mer gjeldende i framtida. Tilgang på trygg mat og ren mat vil trolig dominere måten politikken utformes . I en ideell verden skulle det vært slik at å høste av naturens gaver, slik de naturlig foreligger, var tilstrekkelig for å fø befolkningen.  Men slik er det ikke, behovet er langt større enn tradisjonelt jordbruk og fiske vil kunne produsere. Derfor har moderne, bærekraftig høsting blitt høyteknologisk. Vi må kunne produsere store kvanta med høy kvalitet, men likevel på en måte som ikke ødelegger for våre etterkommere. Det er åpenbart at kravene til kunnskap i matproduksjonen på ingen måte vil avta i framtiden, den vil bare øke. Derfor trenger Norge et sterkt, offensivt og kunnskapsledende Nofima.  

For å markere slutten på det som er forlatt, og begynnelsen på det nye, er det viktig at milepæler signaliseres skikkelig slik dere har lagt opp til her i dag.  

Jeg vil gi honnør til Nofimas ansatte som har stått på for å få Nofima på plass. Jeg ser at det ikke kan ha vært bare enkelt å klare samordningsoppgaven, samtidig som dere faktisk har utført jobben deres; håndtert forskningsoppdrag, publisert forskningsresultater og skrevet rapporter – som i et hvilket som helst vanlig år. Alle som vet noe om endringsprosesser sier, at mens en slik prosess pågår, krever den mye av de ansatte. Dere har klart dette på en utmerket måte.  

Jeg håper dere alle får en spennende og givende start på et fruktbart og grenseløst samarbeidsforhold!

Lykke til!