Historisk arkiv

Satsing i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Kronikk av fiskeri- og kystminister Helga Pedresen - publisert i Fiskeribladet Fiskaren 2. mai 2008

Kronikk av fiskeri- og kystminister Helga Pedresen - publisert i Fiskeribladet Fiskaren 2. mai 2008

Regjeringas nordområdesatsning handler om å sikre ansvarlig ressursforvaltning, grunnlag for og utvikling av levende samfunn, gjenkjennelig suverenitetshevdelse og godt samarbeid med naboland og allierte. Nordområdesatsinga innebærer en bred og langsiktig mobilisering av krefter og ressurser for utvikling av vår nordlige landsdel.

Fiskeribladet etterspør den 12. april resultater av regjeringas nordområdesatsing og melder samtidig om vekst og optimisme i våre naboland. Det siste formidles nærmest som en positiv kontrast til tilstandene i Nord-Norge.

Ja, det er flott at det satses i våre naboland. Det er bredden av tiltak som på sikt kan sikre flere arbeidsplasser i lokalsamfunnene. Vi skal dra nytte av hverandre over grensene og jeg forutsetter at norske næringsaktører vet å konkurrere med sine kolleger i nabolandene på de områdene der de står sterkest. Svartsynet som Fiskeribladet presenterte på Øst-Finnmark står i sterk kontrast til den optimismen, livsgleden og virkelysten jeg opplever når jeg er hjemme.

Jeg er stolt av at vi i Norge bevisst har satset på å legge til rette for spredt bosetting. Dette særpreger landet vårt. Der det er folk, er det også muligheter. Og la meg bare få minne om et faktum; For Finnmark fylke lå arbeidsledigheten i fjor på ca 3,3 %, mens nabofylket på finsk side av grensen, Lappland, var helt oppe i 12 %. Akkurat den sammenlikninga rommer selvfølgelig mange nyanser, men noe har vi åpenbart fått til her i landet.

Regjeringa har styrket kommuneøkonomien med 21 milliarder, vi har styrket reiselivssatsinga, bredbåndssatsinga, to gode landbruksoppgjør, styrking av de regionale utviklingsmidlene som fylkeskommunene disponerer. Gjenoppstart av gruvevirksomheten i Sør-Varanger kan gi opp til 250-300 nye arbeidsplasser. Petroleumsprosjekter som Snøhvit og Stockman gir store nye muligheter for virksomhet i nordområdene.

Fra mitt ståsted som fiskeri- og kystminister har nordområdene stått helt sentralt med en rekke tiltak av betydning.

Helhetlig forvaltningsplan for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten var en milepæl i arbeidet for en bærekraftig og ordnet ressursforvaltning. Planen representerer et bredt politisk kompromiss mellom petroleums-, fiskeri-, skipsfarts- og miljøinteresser. Planen gir forutsigbarhet for næringsinteressene.

Forskning er en av de viktigste byggesteinene for velstand og vekst i et land. Norsk fiskeri-, havbruks- og næringsmiddelforskning har høy internasjonal klasse og legger grunnlaget for en verdensledende sjømatnæring. Etableringa av Nofima er et viktig grep for å styrke denne posisjonen ytterligere. Gjennom etableringa av Nofima AS har vi samlet store deler av den næringsrettede forskninga innenfor marin sektor og næringsmiddelforskninga i Norge i et stort blå-grønt forskningsinstitutt som vil bli en nasjonal og internasjonal motor innenfor sitt område. Hovedkontoret til det nye selskapet er lagt til i Tromsø. Jeg er helt sikker på at havbruksnæring, næringsmiddelindustri og fiskerinæring raskt vil merke kraften og styrken som ligger i den nye organisasjonen.

Åpninga av det globale frølageret etablert i permafrosten inne i fjellene på Svalbard var en stor begivenhet og innebærer oppbevaring av sikkerhetsduplikater av frø fra frøsamlinger over hele verden. Marin bioprospektering har noe av det samme potensialet. Levende organismer i havet i nord har utviklet ekstreme overlevelsesmekanismer. Deres genetiske materiale er derfor av spesiell interesse for farmasøytisk industri i jakten på nye og bedre medisiner.

Det bygges nå opp sterke forsknings- og kompetansemiljø innenfor marin bioprospektering i Tromsø. Satsinga på marin bioprospektering har allerede gitt resultater – som omega 3-produkter, gelatin fra fiskeskinn og ved Nofima letes det etter molekyler fra skalldyr, svamper, pigghuder og bløtdyr som man tror kan hemme utvikling av HIV-viruset. Ny kunnskap om egenskapene til organismer i havet er et nytt, spennende og løfterikt trekk ved utviklinga i nordområdene. Stortinget behandlet sist mandag forslaget til ny havressurslov. Loven vil blant annet gi Norge mulighet for kontroll over utnyttelsen av det genetiske materialet i levende organismer i havet.

Kampen mot det ulovlige fisket i Barentshavet har gitt betydelige resultater og har bidratt til å sikre ressursgrunnlaget for norske fiskere og norsk fiskeindustri. Videre ligger mye av forventningene til fremtidig verdiskaping i marin sektor i nye arter i oppdrett og havbeite. Det snakkes om at torskeoppdrett kan bli det neste lakseeventyret for Norge. I 2001 ble det produsert 1000 tonn, i 2007 ble det levert 12 000 tonn. Det er med andre ord tolv ganger så mye som i 2001. Dette er en imponerende utvikling.

Regjeringa legger nå opp til å lette arbeidsinnvandringa til Norge. I nord vil russere lettere få midlertidig arbeidstillatelse, pendlere over grensen kan få deltidsarbeid, dokumentasjonen skal lettes, og det skal bli enklere for innbyggerne i Murmansk og Arkhangelsk å få flerreisevisum.

Grunnleggende vil regjeringa legge til rette med gode rammebetingelser for at lokalt entreprenørskap skal kunne ta mulighetene i bruk. Gjennom våre virkemidler; bevilgninger, regelverk og partnerskap over landegrensene, skal regjeringa fortsatt bidra til at mennesker kan bo der de vil og skape verdier der de ser muligheter – nemlig i nord!