Historisk arkiv

Åpning av SeaLab SSO, SINTEF Fiskeri og havbruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Aqua Nor – Trondheim, mandag 17. august 2009 kl. 17.00

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersens tale ved åpningen av SeaLab SSO, SINTEF Fiskeri og havbruk. Aqua Nor – Trondheim, mandag 17. august 2009 kl. 17.00

Direktør Karl Almås, ansatte ved SINTEF og gjester.

Vi er midt i august og representanter for fiskeri- og havbruksbransjen samles atter i Trondheim. Det har blitt en mangeårig og god tradisjon.
Her befester vi gamle kontakter og nye forbindelser utvikles.

Opp gjennom årene har SINTEF Fiskeri og havbruk benyttet disse augustdagene til å presentere ny, spennende teknologi. Så også i år.
Jeg ser at det er med stolthet og glede at SINTEF Fiskeri og havbruk nå vil demonstrere sin siste nyvinning - laboratoriet SeaLab SSO (Sea Laboratory - Simulation, Surveillance and Operation).

I dag blir vi introdusert for første fase i dette spennende prosjektet.
Den tekniske infrastrukturen er på plass og fokus er nå på utvikling av løsninger for drift og overvåking av oppdrettsanlegg.

Norsk havbruksnæring har i løpet av forbausende kort tid, om lag 40 år, utviklet seg til å bli en kompleks og viktig næring. Omfattende satsing på forskning og innovasjon har vært en nødvendig forutsetning for å takle stadig nye utfordringer. Biologiske hensyn, miljø, fiskehelse, produksjonsteknologi og ikke minst forbrukerkrav, er blant de faktorer som har presset fram behov for nye løsninger og ny teknologi.

Jeg er stolt over, og glad for, at det offentlige har gitt avgjørende bidrag til utviklingen av en næring som er blitt en norsk suksess historie.

Vi står i dag i en utfordrende situasjon med en internasjonal finanskrise som også setter sitt preg på deler av norsk fiskeri- og havbruksnæring, som kyst-Norge er avhengig av. Næring, myndigheter, forskning, bank, finans og andre tilknytta miljøer, må nå arbeide sammen for å ta vare på og videreutvikle eksisterende næringsvirksomhet langs kysten. Samtidig er det viktig med nye initiativ, med kreativitet, ideer og prosjekter.

Det er med andre ord nødvendig at vi løfter blikket og ser etter framtidsretta, nyskapende og bærekraftig næringsaktivitet som på sikt kan bidra til å opprettholde en levende kyst. SeaLab SSO er en god illustrasjon på at vi har kompetente miljøer som evner å utvikle slik framtidsretta teknologi.
Det er avgjørende med en miljømessig bærekraftig drift for at vi skal oppnå langsiktig vekst og lønnsomhet i havbruksnæringa.

I planleggingen av en havbrukslokalitet legges grunnlaget for framtidig bærekraftig drift. Gjennom SeaLab SSO skapes det nye og bedre muligheter for å sammenstille og nyttiggjøre på en effektiv måte informasjon fra mange ulike kilder - så som kunnskap om strømforhold, næringssalter, fôringsrutiner, fiskevelferd, m.m. 

Jeg vet at SINTEF Fiskeri og havbruk har store ambisjoner med SeaLab SSO. Jeg vil gratulere med nyvinningen og jeg håper at prosjektet kan realiseres i sin fulle bredde til beste for en bærekraftig og verdiskapende fiskeri- og havbruksnæring. Samtidig håper og tror jeg at SeaLab SSO vil bidra til å befeste og styrke den posisjon norsk FoU har på marin sektor.

Jeg ser fram til en demonstrasjon av bruksområder for SeaLab SSO og erklærer herved anlegget for åpnet.