Historisk arkiv

Fiskeri- og havbruksnæringa – mulighetenes næring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og havbruksnæringen byr på et bredt spekter av yrkesmuligheter - fra fiskeryrket til å spesialisere seg i miljøspørsmål, biologi, teknologi, eksport, markedsføring og mye mer. Likevel kan det virke som om disse varierte tilbudene er en godt bevart hemmelighet. Regjeringa har nå tatt fatt i utfordringa med å legge til rette for å rekruttere ungdom til marine yrker.

Fiskeri- og havbruksnæringen byr på et bredt spekter av yrkesmuligheter - fra fiskeryrket til å spesialisere seg i miljøspørsmål, biologi, teknologi, eksport, markedsføring og mye mer. Likevel kan det virke som om disse varierte tilbudene er en godt bevart hemmelighet. Regjeringa har nå tatt fatt i utfordringa med å legge til rette for å rekruttere ungdom til marine yrker.   

For å nå målet arbeider vi på to fronter. På den ene siden ved å gjøre det enklere for unge motiverte fiskere å komme seg inn i fiskeriene, og på den andre siden ved å profilere marine yrkesmuligheter.  

Sett Sjøbein gjennom utdanning

En marin yrkesvei kan gi en framtid som byr på spennende og stødige karrieremuligheter både i Norge og internasjonalt. Jeg ønsker at marine næringer skal framstå som de attraktive og framtidsrettede yrkesmulighetene de er. 

Regjeringa har nå satt i gang det treårige rekrutteringsprosjektet Sett Sjøbein. Prosjektet skal bidra til å gjøre de marine næringsområdene mer synlig på yrkesvalgkartet.  

Nettstedet www.settsjøbein.no vil inneholde all den informasjonen de som skal gjøre yrkesvalg, trenger for å finne fram i utdanningssystemet vårt.  

Tidligere har kunnskapen som overføres fra et slektsledd og til neste gjennom å arbeide sammen, vært dominerende i deler av næringa, og fortsatt vil vi være avhengige av den i framtida.  

Samtidig stilles næringa stadig oftere overfor nye spørsmål rundt tema som bærekraft, helse og miljø. Forbrukerne stiller økte krav til dokumentasjon om den maten de spiser. Dette krever en ny type kompetanse. Samtidig opplever vi at mange som skaffer seg arbeid i marin sektor velger å gå veien utenom utdanning. Spørsmålet om rekruttering til marin sektor er derfor ikke bare et spørsmål om utdanning, men også et spørsmål om framtidig marin verdiskapning og bosetting.  

Sett Sjøbein holder til i Trondheim der de to prosjektlederne er i gang med arbeidet. De sentrale næringsorganisasjonene og industrien er representert i styringsgruppa. Fiskeri- og havbruksnæringas forskningsfond er forvalter for prosjektet som har en budsjettramme på 10,8 millioner kroner. 

Fiskebåt som yrkesvei

Å rekruttere fiskere og mannskap til fiskeflåten er viktig for utviklinga av norsk fiskerinæring. Den viktigste utfordringa er å sikre at norske fiskefartøy har tilgang på den arbeidskraften som er nødvendig for å være i stand til å fiske de fastsatte kvotene, men rekruttering er også viktig for å sikre at den uformelle kunnskapen om fiskeryrket føres videre. Samtidig er rekruttering et viktig bidrag til å opprettholde livskraftige lokalsamfunn langs kysten.  

For å lykkes i kampen om den beste arbeidskraften må de totale vilkårene næringen tilbyr være konkurransedyktige. Derfor er fiskerinæringens og fiskeflåtens generelle rammebetingelser av stor betydning. Strukturordningene for fiskeflåten er et viktig instrument for å gjøre fiske interessant som yrkesvei. Så lenge rammevilkårene er gode nok, vil rekrutteringa til næringa løse seg selv. 

For den ungdommen som ønsker å satse på fiskeryrket med eget fartøy, kreves det både en båt og et kvotegrunnlag. Fartøyet i seg selv kan være kostbart, og inngangsbilletten blir dyrere hvis det er snakk om å etablere seg i adgangsregulerte fiskerier. 

Fiskeressursene tilhører fellesskapet, og vi har derfor et ansvar for at unge, motiverte fiskere har mulighet til å etablere seg i fiskerinæringa. Det er mulig i dag, men samtidig kan det være vanskelig for unge fiskere uten egenkapital å etablere seg med eget fartøy. 

Regjeringa har derfor etablert en stipendordning med tilskudd til kjøp av fartøy – totalt 30 stipendier på 250.000 kroner hver. I tillegg har vi etablert en ordning der det hvert år i tre år deles ut 10 nye deltakeradganger til unge fiskere som allerede har drevet med eget fartøy. Begge ordningene vil ta sikte på å treffe en liten, men motivert gruppe. Ennå er ikke søknadsgrunnlaget på plass, men det vil skje om ikke for lang tid. 

Med Sett Sjøbein og de nye ordningene med stipend og deltakeradganger til unge fartøyeiere håper jeg at enda flere unge skal finne veien inn i fiskeri- og havbruksnæringa.