Historisk arkiv

”Klar for sjøen”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Minnemarkering, Oslo 23. juni 2009

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersens tale under minnemarkeringen forde som har mistet livet i fritidsbåtulykker de siste ti årene. arrangementet fant sted på Honnørbrygga i Oslo, 23.juni 2009.

Kjære forsamling,

Sankthansaften er en av de mest forventningsfulle dagene i året, og en dag hvor mange nettopp velger å feire ved og på sjøen. De fleste av oss forbinder kvelden med lys og sommerstemning, bål i strandkanten og hygge med gode venner eller familie. Men ikke alle.

”Havet gir og havet tar”. Vi er her i dag for å minnes at havet også tar liv når du minst venter det, og at respekt for havet er en nødvendighet også i fritidsbåt.    

Gjennom de siste ti årene har 318 menneskeliv gått tapt i ulykker med fritidsbåt i Norge, og hvert av disse menneskene har etterlatt seg pårørende i sorg.

Dere som har opplevd det ufattelige i at en nærstående på denne måten plutselig er blitt revet vekk, vet hvor viktig sikkerhet på sjøen er. Derfor er dere viktige for arbeidet med å fremme gode holdninger, skjerpet oppmerksomhet og riktig atferd på sjøen. For det er dette som er mitt budskap i dag: vi skal bruke sjøen og nyte sjøen, men vi må gjøre det med ydmykhet og respekt. Respekt for hverandre, og for sjøen.

Norge er en kystnasjon, og de næringene vi har bygd vår velstand på, er knyttet til det som kommer fra havet: skipsfart, fiske, havbruk og petroleumsnæring. For mange er det også naturlig å bruke sjøen til rekreasjon. Båtlivet er en kilde til naturopplevelser, glede og avkobling.

Det er stadig flere som bruker fritidsbåt, og det er derfor viktig å sette søkelys på sjøsikkerhet i fritidsflåten.

Vi, som myndigheter, og mange av organisasjonene som er representert her i dag, jobber mot et felles mål. Vi vil forebygge ulykker gjennom å fremme kunnskap om sjøvett og sjøsikkerhet rettet mot den store gruppen fritidsbåter.  Men vi er ikke helt i havn ennå.

Jeg vil gjerne reflektere litt rundt noe jeg synes er både trist og oppsiktsvekkende: svært mange fritidsbåtulykker skjer ved at båtfolk faller over bord uten redningsvest.

Formaningen om å bruke redningsvest er noe av det første man hører når man som barn går om bord i en båt. Redningsvest hører med til Sjøvettreglenes A B C, og det er ingen grunn til at kvinner og menn ikke skal kunne beholde redningsvesten på også i voksen alder!

Og jeg tror dessverre mange har det som jeg: det er lettere å overtale dattera mi på 2 ½ år til å ta på seg redningsvest, enn faren min på 68. Det er tankevekkende, for det typiske drukningsofferet er en mann over 40 år som drukner innaskjærs, på sommerstid, uten redningsvest, og alene.

Vår kulturs ”havkunnskap” skapte et levebrød for våre forfedre. For å overleve krevdes det at menneskene var på lag med naturen og havet. Denne respekten for havet, og denne vissheten om at sjøen må omgås med respekt – er noe vi kan lære av, også når vi bruker fritidsbåt.

Bruk av redningsvest er grunnleggende. Høy fart og promille til sjøs er andre farer som truer sjøsikkerhet og sjøvett i fritidsflåten.     

Når vi kobler av på sjøen under blå himmel i behagelig bris er det kanskje lettere å tenke: pytt sann. Vi vet at de fleste sjøulykker like gjerne kan skje på en dag med havblikk og klar sikt, som under mer krevende forhold. Og i det folk nå gjør klar båten sin til St. Hans feiring, så kan vi minne hverandre på om at den sunne fornuft ikke bør ta ferie selv om sola skinner.

I de siste årene har både myndigheter og organisasjoner, sammen med forsikringsselskaper, kjørt flere informasjonskampanjer for å styrke sikkerheten til sjøs. Klar for sjøen er et av disse prisverdige initiativene.

Og regjeringa har nylig besluttet å innføre obligatorisk båtførerbevis fra 1. mai neste år. Bakgrunnen for dette var den kraftige økinga i ulykker generelt til sjøs, flere båter med stor motorkraft og dels mangelfulle kunnskaper om ferdsel på sjøen. Det nye regelverket innebærer at om du er født etter 1. januar 1980 og skal føre fritidsbåt med lengde over 8 meter eller med motor effekt over 25 HK, da må ha båtførerbevis fra neste år. Jeg vil understreke: det er lov å ta båtførerbeviset også selv om man er over 30 år. For som de sier på barne-tv: dess mer du vet, dess tryggere er du!

Men i dag minnes vi først og fremst de 318 menneskene som har mistet sine liv i ulykker med fritidsbåt de siste ti årene. Årsakene til ulykkene som tok deres liv kan være mange og sammensatte, men det som er sikkert er at det ikke trengs flere tapte menneskeliv for å minne oss på at vi alle må ta et ansvar for at det skal være trygt å ferdes på sjøen.   

Det gode liv på sjøen er avhengig av at det er trygt å være der.
Sammen med dere er jeg nå klar for sjøen, og ønsker dere alle sammen en flott og trygg Sankthansfeiring!