Historisk arkiv

Små liv gir store håp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Regjeringas ambisjon er at marine innovasjoner skal bli en viktig del av en kunnskapsbasert økonomi i Norge generelt, og i nordområdene spesielt. I marin bioprospektering er målet å finne verdifulle, biologisk aktive komponenter i organismer som lever i havet.

Regjeringas ambisjon er at marine innovasjoner skal bli en viktig del av en kunnskapsbasert økonomi i Norge generelt, og i nordområdene spesielt. I marin bioprospektering er målet å finne verdifulle, biologisk aktive komponenter i organismer som lever i havet.  

I jakten på verdifulle stoffer har det marine miljøet fått mye mindre oppmerksomhet enn dets motpart på landejorda. Det er overraskende tatt i betraktning av at den marine evolusjonen startet 2, 7 milliarder år før utviklingen på landejorda. Havet dekker tross alt mesteparten av jordas overflate og inneholder noen av de største økosystemene. Forskere leter etter marin-baserte komponenter i kampen mot infeksjoner, hjertesykdommer og kreft så vel som til industriell bruk.

Norske farvann dekker store havområder og inneholder et rikt biologisk mangfold med så mange som kanskje 10 tusen arter og et bredt spekter av undervanns økosystem.  

Vi antar at bioaktive komponenter fra marine organismer vil ha et bredt spekter av anvendelsesområder fra medisiner, til mat og fôr til økovennlige industriprosesser. Hvis disse forventningene blir innfridd, vil etterspørselen etter slike produkter ha store næringsmessige muligheter og kunne gi betydelig utbytte. 

Konkurransefortrinn. Vår kombinasjon av naturressurser og kunnskap gir oss konkurransefortrinn på visse områder, og marin sektor er utvilsomt et slikt område. Regjeringa har derfor vedtatt å starte et nasjonalt initiativ rundt bioprospektering. En nasjonal innsats for marin bioprospektering passer godt inn med en overordnet strategi for en innovativ og bærekraftig økonomi. 

Innovasjon. Regjeringa vil gjøre sitt ved å legge til rette for kunnskapsutvikling og innovasjon.  I desember i fjor presenterte vi Norges første plan for innovasjonspolitikk.  Den viser regjeringas mål om å etablere gode betingelser for konkurransedyktige foretak rundt om i landet. Vi trenger å satse på kontinuerlig fornyelse hvis vi skal fortsette å være konkurransedyktige i en global økonomi i stadig endring. Marin bioprospektering kombinerer marine vitenskaper og bioteknologi med vår lange tradisjon med å høste havet. 

Nordområdet. En strategi for marin bioprospektering er en del av regjeringas nordområdestrategi. Regjeringas overordnete mål er å skape en bærekraftig vekst og utvikling ved å kombinere bruken av naturlige ressurser, miljøforvaltning, forskning og innovasjon.  

For et lite land er samarbeid mellom vitenskapelige miljøer avgjørende. Det pågående samarbeidet mellom universitetene i Tromsø, Trondheim og Umeå er et godt eksempel på hvordan vi kan samarbeide. Regjeringa er innstilt på å støtte dette samarbeidet med inntil 35millioner kroner over en femårsperiode.  

Vi har det som trengs. Vi har fått verdifulle innspill fra nasjonale og internasjonale eksperter. Deres vurdering er at det fins fremragende vitenskapelig kompetanse, relevante forskningsmiljøer og infrastrukturer som rettferdiggjør en nasjonal investering i bioprospektering. 

Institusjoner er i gang og finansieringsmekanismer er allerede etablert eller i ferd med å bli det. Som eksempler kan jeg vise til MabCent senteret for forskningsdrevet innovasjon, den marine biobanken Marbank og forsøkslaboratoriet Marbio, Nofima alle plassert i Tromsø, samt forskningsaktivitetene i Trondheim og Bergen, og de teknologiske plattformene etablert gjennom det store nasjonale forskningsprogrammet FUGE.  

Juridisk definisjon. Det fins ingen universell juridisk definisjon av begrepet bioprospektering noe som representerer problemer for internasjonal enighet om bestemmelser for tilgang og rammer for deling av nytteverdien, for eksempel i oppfølging av Konvensjonen om biologisk mangfold eller FNs havrettskonvensjon (UNCLOS). Havressurslova som trådte i kraft 1. januar i år gjelder høsting og annen utnytting av alle viltlevende marine ressurser og det tilhørende genetiske materialet. Den slår fast at marine organismer innenfor Norges nasjonale territorium og økonomiske soner, er nasjonal eiendom.  

Utvikling av strategien. Nærings- og handelsdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet har felles ansvar for utviklingen av strategien om marine bioprospektering som er ventet senere i år.   

Strategien vil dekke støttende organiserings- og finansieringsplaner, og vil omfatte det meste av verdikjeden fra grunnforskning til kommersialisering og internasjonalisering. Strategien vil rette seg mot funksjon og drift av en nasjonal marin biobank. 

For å støtte forskning og utvikling vil regjeringen i år bevilge 30 millioner kroner i fordelt på Nærings og handelsdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet. Marbank er forventet å ha en nøkkelfunksjon i den nasjonale infrastrukturen av marine biobanker. Jeg annonserte under konferansen Bioprosp 2009 i Tromsø, at en oppstartsfinansiering på fem millioner vil bli gitt til Marbank. 

Regjeringa vil understreke at både private investeringer og initiativ sammen med offentlig finansiering er forutsetninger for at næringsmessig virksomhet skal bli en suksess. 

I tider med økonomisk usikkerhet trenger vi å planlegge for framtida. Produkter som oppstår fra marin bioprospektering har store muligheter som framtidsindustri.