Historisk arkiv

Åpning av Nofima senter for resirkulering i akvakultur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Statsrådens tale under åpningen av Nofima senter for resirkulering i akvakultur, 23. november, Sunndalsøra

Kjære alle sammen,

Takk for at jeg får komme hit til Sunndalsøra i dag for å åpne Nofima senter for resirkulering i akvakultur.

Anlegget har vært i drift siden i vår. Likevel er det flott med en markering som viser fram verdens mest avanserte forskningsanlegg i resirkulering av vann til akvakultur. Jeg er blitt fortalt at dette er det eneste anlegget i sitt slag i Europa. Det er noe å være stolt over!

Slike prosjekter er viktige for Norge. Vi må stadig gjøre forbedringer og innovasjoner. Vi må jobbe smartere – og det er nettopp det Nofima legger til rette for med et slikt forskningsanlegg.

Regjeringa har som visjon at Norge skal bli verdens fremste sjømatnasjon. Vi vil fornye og forbedre velferdsstaten. Vi vil skape for å kunne dele. Og det er i arbeidet med å skape verdier at både forskning generelt og Nofima spesielt, sammen med norsk sjømatnæring, er viktige bidragsytere.

En slik visjon fullføres ikke over natta - den må bygges målbevisst stein på stein.
Nofimas forskningsaktivitet og havbruksanlegg er viktige brikker i det store arbeidet med å gjøre Norge til verdens fremste sjømatnasjon. Jeg vil si det så sterkt at uten forskningsmiljø i verdensklasse, kan Norge vanskelig bli verdens fremste sjømatnasjon.

Nofima er en viktig aktør i norsk sjømatnæring. Nofima sin visjon: ”Sammen skaper vi verdier” er en veldig god rettesnor! For å nå de høye målene vi setter, må myndigheter, forskning og næring samarbeide. Vi må ta ut synergier på tvers av fag og bransjer. Og da er vi i kjernen for hvorfor selskapet Nofima ble etablert. For sjømatnæringa gjelder det at vi må lære oss å arbeide på tvers av tradisjonelle grenser mellom fiskeriene og havbruk, og på tvers av matnæringa. Jeg har tro på at ulike syn kan danne grunnlag for et fruktbart samarbeid og derved økt verdiskaping.

Så litt til dagens åpning. Forskningsanlegget representerer to fundamenter som er uløselig knyttet til hverandre, og som er helt sentrale i vårt arbeid for å bli verdens fremste sjømatnasjon. Det er forskning og bærekraft.

Først til forskning. Forskning er helt sentralt for å sikre en bærekraftig sjømatnæring, og må ligge i bunn for at vi skal lykkes som sjømatnasjon. Visjonen vår krever mer – ikke mindre kunnskap.

For å ivareta våre forvaltningsoppgaver og sikre ei bærekraftig sjømatnæring, har vi et kontinuerlig behov for kunnskapsoppbygging. I perioden fra 2005 til 2010 har departementets nettobevilgninger til forskning og utvikling økt med 20 prosent. I 2011 utgjør bevilgningene til forskning og utvikling en tredel av Fiskeri- og kystdepartementets utgiftsbudsjett, det vil si i underkant av 1,5 milliarder kroner.

Forskning gjør oss i stand til å ivareta våre forvaltningsoppgaver, enten det gjelder havmiljø, kvotefastsetting, helse og velferd hos fisk, bærekraftig havbruk eller sjømattrygghet. Med den kunnskapen vi får kan vi klare å opprettholde konkurransekraften i det globale markedet.

Så til bærekraft. Bærekraft betyr at både ressursforvaltninga, havbruksnæringa og helse- og dyrevelferden må forvaltes og drives på en bærekraftig måte. Særlig havbruksnæringa har vært i hardt vær i den siste tida, og det stilles spørsmål om næringa er bærekraftig. Jeg vet at både forvaltning, forskning og næringa selv både har miljøengasjement, tar samfunnsansvar og er nyskapende. At det arbeides kontinuerlig for å gjøre forbedringer på bærekraftfeltet, må vi alle bli flinkere til å fortelle om. Nofimas forskningssenter vil i alle fall bidra til at norsk havbruksnæring på sikt kan bli enda mer miljøvennlig og bærekraftig.

Når vannet resirkuleres, sparer vi vann, fisken får det bedre, vi får bedre smittevern, samt at næringsstoffer i vannet kan gjenvinnes og brukes i andre sammenhenger. Dette er viktige forbedringspunkter for havbruksnæringa, og jeg er spent på resultatene av denne forskninga!

Havbruksnæringa leverer sjømat av høy kvalitet – til hele verden. Vi vet at sjømat er sunt, og at de fleste bør spise enda mer av produktene fra havets skattkammer. Ikke minst av den grunn er det viktig at bærekraft prioriteres og kommuniseres – slik at konsumentene kan velge sjømat og nyte den med god samvittighet.

Her ved Nofimas forskningsanlegg står forskning og bærekraft for framtida i sentrum, og med disse ordene erklærer jeg Nofima senter for resirkulering i akvakultur for åpnet!