Historisk arkiv

Matsatsing under SKI-VM 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystministerens tale på pressekonferanse om matsatsing under Ski-VM 2011 VM-huset, 30.september 2010

Sjekkes mot fremføring

Utallige bøker er skrevet om ski-aktiviteter i Norge. Denne litteraturen handler om hvordan Norsk skikultur er tett knyttet opp til vår oppvåkning som nasjon på tampen av 1800-tallet. Det er ikke tvil om at nordmenn kan hevde seg på ski. I vuggegave har vi fått forholdene lagt godt til rette for denne idretten – med kulde og snø om vinteren. 

Men nordmenn er også gode på å arrangere skirenn og fylle løypene med entusiastiske publikummere.
Vårt mål er nå å løfte kvaliteten på den maten som serveres dette fantastiske publikummet. Slik kan vi vise fram de gode råvarene Norge har å by på.

Dette er grunnen til at vi sammen med LMD og Ski-VM ønsker å øke oppmerksomheten rundt maten som serveres, både den som utøverne skal nyte, ved prisutdelingene, men kanskje aller mest til publikum i løypene.

Vi ønsker at publikum og utøvere skal kunne velge mat som gir en god norsk matopplevelse. For både utøvere og publikummere er det viktig med riktig og god mat for å kunne prestere. Nytelse og ytelse henger nært sammen.

Vår innsats på et arrangement som Ski-VM, handler om å tenke helhet. Jeg er som Lars-Peder overbevist om at alle nasjonale og internasjonale arrangementer har noe å vinne på økt bevissthet rundt maten som en del av den totale opplevelsen.

God mat gir en merverdi ikke kun for måltids- og reiselivssektoren, men også for alle andre som tilbyr eller tilbys en opplevelse. 

Som Lars-Peder snakket om, har vi fortsatt mer å hente, og store muligheter vi ennå ikke har utnyttet godt nok, til å løfte frem Norge og norsk matkultur.

Vi har en matregion og en matkultur å være stolt av og som venter på at vi skal dele den med flere.

Vi har fantastiske råvarer, og vi har matspesialiteter som bidrar - og bør bidra i ennå sterkere grad til mat-mangfold i både butikkene og på restaurantene.

Vi vet at turister – både norske og utenlandske – er opptatt av regional mat og matkultur.  Det er sagt at mat og måltider kan være gode sosiale verktøy for kontakt mellom kulturer. Ski-VM er jo nettopp et møte på tvers av kulturer.

Landbrukssida har gjort en viktig jobb her hjemme for å løfte frem matspesialiteter og å stimulere til produktutvikling og mangfold ut fra regionale fortrinn. 

På samme måte har norsk sjømatnæringen blitt en ledende aktør på den globale arena. Mitt videre mål for sjømaten er at vi kan klare å bygge samme entusiasme for Norsk sjømat her hjemme som vi har klart i utlandet.

Det er viktig for fiskeri- og havbruksnæringa, det er viktig i et kostholdsperspektiv, og det er viktig for reiselivet og turistene som forventer å oppleve sjømat i Norge.  

Ski-VM er et stort nasjonalt løft. Selv om det ofte er underkommunisert i litteraturen om vår skikultur – så er ski-historien i utgangspunktet flerkulturell, mangfoldig og global. Det er i dette bildet vi må by på oss selv, våre beste råvarer og matretter til publikummere, idrettsfolk og journalister. Dette kan bli fantastisk norgesreklame.

Etter denne pressekonferansen skal Lars Peder og jeg åpne årets matfestival i Oslo - Matstreif.

Matstreif har gjennom de tre årene den har eksistert, vært en suksess, og vi vil påstå at forutsetningene for at det skal bli det i år også, er større enn noen sinne.

Satsninga er viktig for å vise vår egen befolkning hvilke matskatter som faktisk finnes rundt om i landet.

Den er også viktig for at produsenter og publikum skal møte hverandre.

Jeg håper alle her på en av de nærmeste dagene tar seg en tur på Matstreif for å la seg inspirere til det forestående arbeidet.

Arbeidet med å løfte frem kulinariske opplevelser fra vårt nordiske kjøkken til Ski-VM 2011.