Historisk arkiv

Matstreif 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystministerens åpningstale på Matstreif 2010 Rådhusplassen 30. september 2010

Sjekkes mot fremføring.

 

Kjære alle sammen!
Det er med stor glede jeg er med på å åpne årets Matstreif. Matstreif har vokst til å bli en viktig matkulturell begivenhet i Oslo, og jeg er svært glad for at sjømatsiden er så godt representert i år. 

At jeg står her i dag - og det at sjømaten har blitt en mer synlig del av Matstreif, understreker ikke bare at sjømat er en naturlig del av matbegrepet, men også hvor viktig Norgesmarkedet er for norsk sjømat. 

Siden over 90 % av sjømaten blir eksportert til nesten 150 markeder, har sjømaten ett litt annet utgangspunkt enn landmaten. Samtidig påstår jeg at Norge er det viktigste markedet for norsk sjømat.

Både for landmaten og sjømaten er det viktig å synliggjøre overfor norske forbrukere hvor maten kommer fra, og hvordan den produseres.

Det handler om å ha støtte i befolkninga for en bærekraftig utnytting av fiskeri- og havbruksressursene, et levende landbruk, og matproduksjon i hele landet.

Mat og matproduksjon er viktig for både vår lokale og nasjonale identitet. Det er også viktig for å kunne vedlikeholde et rikt kulturlandskap langs kysten og i innlandet.  

Det er i hjemmemarkedet veien er kortest mellom dem som produserer sjømaten og dem som kjøper den. Landbrukssida har lyktes godt med å fortelle historien rundt norsk mat og matproduksjon.

Mat kobles til matglede og lokale historier. Dette må fiskerinæringa i enda større grad la seg inspirere av. Og så kan landbruket la seg inspirere av at sjømaten har lyktes så godt internasjonalt, og bidratt til å ta hjem inspirasjon fra andre kjøkken, det være seg portugisisk bacchalao, basert på norsk torsk, eller japansk sushi basert på norsk laks.

Matstreifs visjon om å øke entusiasmen for norsk mat og øke verdiskapinga i norsk matproduksjon, er en så stor visjon at ingen kan eie den alene. Her har myndigheter og næringsaktører en felles oppgave.

Derfor setter jeg stor pris på det samarbeidet vi har i regjeringa om arrangementer som fremmer norske råvarer, norsk mat og norsk matkultur.

Jeg er også svært glad for den innsatsen årets deltakere på Matstreif gjør for å vise frem noen av de flotte norske produktene som finnes.

Mitt mål for sjømaten er at vi kan klare å bygge samme entusiasme for norsk sjømat her hjemme som vi har klart i utlandet. Det er viktig for fiskeri- og havbruksnæringa, det er viktig i et kostholdsperspektiv, og det er viktig for reiselivet og turistene som forventer å oppleve sjømat i Norge. Her har matfestivaler som Matstreif en viktig rolle!

Kostholdsvanene som etableres tidlig i livet, har stor betydning for hva vi spiser som voksne.

I 2008 ble Fiskesprell – som er en del av ”Regjeringas handlingsplan for bedre kosthold i befolkninga 2007–2011” – et landsdekkende kostholdstiltak rettet mot barnehager og barne- og ungdomsskoler.
Prosjektet er et spleiselag mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, EFF og fiskesalgslagene.

Målet med alle aktivitetene i Fiskesprell er å inspirere, motivere og stimulere til økt sjømatkonsum i barnehager og skoler.
Noe av det vi jobber med i Fiskesprell, er å få barn og unge til å smake på ulike sjømatprodukter, både middagsretter og pålegg. Vi vet at barn som i utgangspunktet er skeptiske til ny og ukjent mat, blir mer positivt innstilt til maten, rett og slett fordi den virker kjent for dem.

For at man skal kunne slå fast om barna liker maten eller ei, bør de prøve den 8 til 10 ganger. Erfaringene i Fiskesprell viser at barn liker fisk! Og ikke bare det – de liker den ekstra godt når de får tilberede sine egne fiskemåltid av skatter fra havet!
Matstreif er en god anledning både for små og store til å smake på ny og spennende mat. Min oppfordring er derfor: Gå på Matstreif, smak på all den gode maten, få inspirasjon og kjøp gjerne med dere noe hjem!