Historisk arkiv

Åpning av matsatsing under Ski-VM 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Sjekkes mot fremføring

Kjære alle sammen!

Takk for at jeg får være med dere her i dag. Dette er en dag jeg har gledet meg til!

Jeg gleder meg til å se våre skihelter konkurrere med verdens beste. Jeg gleder meg til å høre det berømte ”kollenbrølet”. Og jeg gleder meg til å smake på god mat lagd av det ypperste av norske råvarer!

Åpninga av publikumsteltet ”Kollenbrølet Cafe” er en fin start på et VM jeg både håper og tror vil gi oss gull i sporet og minnerike opplevelser i matteltet.

Sunn og velsmakende mat er viktig! Det er grunnen til at vi sammen med Landbruksdepartementet og Ski-VM har etablert prosjektet Eat Norway.

Målet er å øke oppmerksomheten rundt maten som serveres under Ski-VM.

Vi ønsker matglede til alle: utøverne, publikum i løypene og folk i byen.

Norge er verdensberømt for Kollen-publikummet som heier fram både nordmenn og utlendinger langt ute i skogen. De fortjener den beste maten. I år gir vi dem det.

Sammen med Innovasjon Norge, matprodusenter fra hele landet og mange av våre beste kokker skal vi skape begeistring og matglede under VM-dagene.
Vi vet at turister – både norske og utenlandske – er opptatt av regional mat og matkultur.  VM er en god anledning til å by på våre beste råvarer og matretter fra mange kanter av landet til publikum, idrettsfolk og journalister.
Dette kan bli fantastisk norgesreklame.

Vår innsats under Ski-VM er å tenke helhet. Både Landbruks- og matministeren og jeg er overbevist om at alle nasjonale og internasjonale arrangementer har noe å vinne på økt bevissthet rundt maten som en del av den totale opplevelsen.

Vi deler også en visjon om at Norge skal bli en av verdens ledende matregioner. Det er et er jo ingen beskjeden visjon! Jeg er glad for at restaurantbransjen for alvor begynner å få øynene opp for matskattene vi har her landet. 55 av de beste restaurantene i Oslo og omegn er nå VM-sertifisert.

Jeg er veldig stolt av Eat Norway. Ingen i verden er i tvil om at nordmenn kan vinne gull på ski. Nå får vi vist at vi har råvarer og matspesialiteter som vi kan være like stolte av. Som også er i verdenstoppen.

For å bli rå i skisporet, er det viktig med sunn, god og næringsrik mat. Derfor finner blant andre vår fremste skiambassadør Marit Bjørgen toppformen med sjømat på middagstallerkenen.

Med lekker rå fisk som hovedingrediens appellerer den japanske retten sushi til alle sansene. Delikate biter av laks, torsk, kveite og andre fiskeslag er en opplevelse for både øyet og smaksløkene.

Med verdens beste råvarer fra vår egen kyst, og gode tips importert fra Japan, er den sunne retten lett å like og lett å lage for fiskeelskende nordmenn.
Jeg håper vi starter en tradisjon her i dag. I framtida må sjømat ha en naturlig plass på menyen når vi byr verden på idrettsfest. For sjømat er Norge!

Til slutt vil jeg gratulere Ski-VM med resultatet. Vi har stilt med midler, men det er dere som har realisert prosjektet som gjør at vi kan stå her i dag og glede oss til maten.

Så gled dere til konkurransene, nyt maten og nyt dagen.

Takk for meg.