Historisk arkiv

Åpningsinnlegg Investeringsseminar Brasil

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Trondheim 17. august 2011

Åpningsinnlegg Investeringsseminar Brasil Trondheim Spektrum, 17. august 2011

Gode kollega minister Oliveira, ambassadører, kjære alle sammen.

Fiskeri- og akvakulturminister Oliveira og jeg kommer rett fra en god times samtale. Vi har selvsagt snakket om hvordan vi skal videreutvikle samarbeidet på fiskeri og akvakultur, men vi har også snakket om politikk og samfunnsutvikling i sin store bredde.

Jeg vil også nevne at vi i Norge er beveget over all den støtte og medkjensle vi har fått fra hele verden etter bombesprengningen i Oslo og massedrapet på Utøya. Jeg og ansatte i departementet har fått et utall med trøstens ord fra våre kollegaer og samarbeidspartnere – også fra våre brasilianske venner. Det har betydd mye for oss. Det har hjulpet i en tung stund for vår nasjon. Sammen skal vi gjøre vår verden til et bedre sted å bo.

Økonomisk utvikling, arbeid, mat og sosial trygghet er grunnlaget for at vi som mennesker skal ha et godt liv. Samarbeid over landegrensene er nødvendig for å smøre de mekanismer som fører til bærekraftig vekst.

Det var nettopp dette som lå til grunn da regjeringen i mars i år fastsatte vår Strategi for samarbeidet mellom Brasil og Norge.

Visjonen for samarbeidet er at Brasil og Norge skal utvikle partnerskap på de områder hvor vi har særskilt styrke og kompetanse å tilby hverandre, og hvor samarbeidet vil være gjensidig berikende og bidra til positiv vekst og utvikling i begge land. Og vi skal gjennom samarbeid i internasjonale spørsmål bidra til å finne løsninger på globale utfordringer. Sammen skal vi gjøre vår verden til et bedre sted å bo.

Jeg er derfor ganske stolt av at våre to søsterdepartementer allerede 2 år tidligere, i mars 2009, undertegnet en MoU om samarbeid innenfor akvakultur og fiskeriområdet.

Nå er ikke kontakt mellom Norge og Brasil noe nytt fenomen. Allerede i 1835 seilte det første norske handelsskipet til Brasil med klippfisk, og kom tilbake med brasiliansk kaffe. Men vi ønsker fra norsk side å ha en mye bredere kontaktflate med Brasil enn handel med klippfisk og kaffe – selv om vi selvsagt ønsker å styrke vår markedsinnsats og øke vår eksport.

Våre 2 departementer var da også de første som møttes for å utarbeide et program for å sette i gang konkrete samarbeidstiltak etter at vår Brasilstrategi var lagt frem.
Den brasilianske deltakelsen på Aqua Nor, med minister Oliveira i spissen for en bredt sammensatt delegasjon, er en del av første fase av dette samarbeidsprogrammet. Jeg er svært beæret over den store vekt man fra Brasil sin side legger på samarbeidet med oss på fiskeri- og akvakulturområdet.

I samarbeidsprogrammet har vi identifisert 18 ulike aktiviteter. De spenner vidt, fra regional forvaltning av ansjos til utvikling av småskala akvakultur i Amazonas.
En av de identifiserte aktivitetene er dette seminaret.

Over hundre norske bedrifter er etablert i Brasil, og Brasil er det tredje største investeringslandet for norsk næringsliv. Dette innebærer et godt grunnlag for investeringer i, og handel med Brasil i utviklingen av akvakultursektoren og innenfor fiskeriområdet.

Brasil og Norge har god erfaring i forretningsmessige forbindelser, og det er etablert et sterkt norsk forretningsmiljø i Brasil. Både det norsk-brasilianske handelskammeret i Rio og det brasiliansk-norske handelskammer i Oslo står klar til å bidra i å etablere nye kontakter for å utvide næringssamarbeid på nye områder.

Brasil har utrolig mye ferskvann. Bare Amazonaseleven alene står for nesten 20 prosent av ferskvannsutstrømmingen til verdenshavene. Alt dette ferskvannet må kunne brukes. Tideligere fiskeri- og akvakulturminister i Brasil, Idelli Salvatti, sa det slik; ”Brasil har mer ferskvann enn Kina – hvorfor skal vi ikke kunne produsere like mye oppdrettsfisk som Kina?”
Nei hvorfor ikke?

Norge og norsk næringsliv vil gjerne være med på å realisere denne visjonen. Og i en slik prosess med å utvikle Amazonas til en stor produsent av fisk i akvakultur, kan norsk kapital, teknologi, forsknings- og utviklingskompetanse, samt sykdomskontrollsystemer og forvaltningserfaringer være en bidragsyter.

Jeg ser her for meg 2 hovedområder der Norge samarbeider med Brasil i denne satsingen – og som vil kunne gi et kraftig bidrag til matforsyningen. På den ene siden det som ligger i det etablerte samarbeidet mellom våre to departementer knyttet til forvaltning og kompetansemiljøer.

Den andre og viktigste komponenten er imidlertid å finne private investorer i begge land, som kan jobbe sammen på bedriftsmessig grunnlag for å etablere og drive akvakulturanlegg, der man også kjøper norsk spisskompetanse innenfor akvakulturteknologi og andre felt der norske miljøer sitter på unik spisskompetanse.

Jeg håper og tror at dette seminaret, som er organisert i samarbeid mellom Brasils ambassade i Oslo og Innovasjon Norge, sammen med våre 2 søsterdepartementer, vil bidra til å etablere nye kontakter og bli et viktig treffpunkt for å komme i gang med samarbeidsprosjekter for utvikling av akvakultur og fiskeriområdet i Brasil. Det vil være i tråd med den Brasilianske regjeringens utviklingsmål og vår egen regjerings visjon for samarbeidet mellom Norge og Brasil – slik det er nedfelt i vår Brasilstrategi.

Jeg ønsker dere lykke til med seminaret, og ser fram til et spennende samarbeid mellom Norge og Brasil.