Historisk arkiv

Matkulturdagen 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansens tale under Matkulturdagen i Mathallen Vulkan i Oslo i dag.

Kjære matkulturentusiaster!

Som sjømatminister setter jeg pris på å få være her i dag og snakke om et tema som engasjerer meg sterkt: ” Å bygge stolthet over norsk sjømat”. 

Regjeringa har store ambisjoner for sjømaten som produseres her til lands. Vår visjon er at Norge skal være verdens fremste sjømatnasjon. Noen vil kanskje si at dette er å ta munnen for full, men for meg er dette en visjon som gir framtidshåp og drivkraft til stadig å ville bli bedre.

Fisken fra våre kalde, klare farvann har kvalitet i verdenstoppen. Norsk sjømat har, med stor hjelp fra Eksportutvalget for fisk, lagt verden for sine føtter.

Hver dag serveres det 38 millioner måltider norsk sjømat på bord verden over. Ikke hvert år, ikke hver måned, men 38 millioner måltider – hver dag!

Likevel har den norske sjømaten fått erfare at det er betydelig vanskeligere å bli profet i eget land. Jeg ønsker at nordmenn skal få øynene opp for den fantastiske norske sjømaten. 

Sjømat er sunt, godt og lettvint å tilberede. Helsemyndighetene anbefaler dessuten at vi spiser mer sjømat enn det som er tilfelle i dag, og det er en utfordring vi tar på alvor. 

Vi jobber blant annet med kostholdsprosjektet Fiskesprell for skoler og barnehager, vi har gitt økonomisk støtte til Geitemyra matkultursenter for barn, og vi er opptatt av at produsentene må utvikle flere spiseklareprodukter som gjør det lett å velge sjømat både som middag og pålegg når du går for å handle mat.

Jeg tror næringas beslutning om å øke markedsføringa i det norske markedet vil være en viktig brikke i dette arbeidet.  Det siste året har vi blant annet sett TV-reklame med gode sjømatoppskrifter. Hvordan vi skal øke sjømatkonsumet er et område som også vil få omtale i den nye stortingsmeldinga vi nå skriver.

Sjømatnæringa er viktig for Norge. Mye av vår historie har røtter i havet og kystmiljøet. Vi har mange produkter og mange tradisjoner som vi skal være stolte av. Det er disse råvarene og tradisjonene vi skal bygge på når vi skal utvikle Norge som verdens fremste sjømatnasjon. Her handler det ikke bare om bulkproduksjon, men om råvaredifferensiering, utvikling av produkter med særpreg, forbrukerrettet merking og ikke minst det å utnytte av hele råvaren.

Jeg er derfor glad for at vi i dag er her på Mathallen Vulkan. Med Vulkan får vi et samlingssted for norske matprodukter og matkultur. Jeg håper at mathallen lykkes med å bli en arena for produsenter, kokker, innkjøpere og publikum, slik at vi kan fortsette å videreutvikle den norske matkulturen og skape enda flere flotte produkter. Særlig håper jeg at mathallen vil være en inspirasjon også for norsk sjømatnæring.

I de siste årene har vi sett en fremvekst av kvalitetsprodukter fra havet, og sjømaten har nå for alvor har meldt sin ankomst på flere matfestivaler rundt om i landet.

Jeg vil også gi honnør til stiftelsen norsk matkultur for initiativet til å gjøre Det Norske Måltid til en TV-serie.

Her får det norske folk bli med på en kulinarisk reise i det norske matlandskapet på jakt etter de aller beste råvarene og de aller ivrigste matentusiastene. Jeg tror at det vil bidra til å gjøre norsk mat bedre kjent i Norge, samtidig som det vil være en viktig inspirasjonskilde for produsentene og matentusiastene både langs kysten og inne i landet.

Det er med bakgrunn i dette at Fiskeri- og kystdepartementet har valgt å bidra med midler til prosjektet.   

Are Kalvø satte det litt på spissen da han sa at norsk tradisjonsmat kan brukes til to ting. 1. Det gir oss noe å spise til akevitten. 2. Det kan brukes til å skremme utlendinger. Selv om jeg er en av dem som trykker tradisjonsmaten til mitt bryst, må jeg gi Kalvø honnør for sitt bidrag til matkulturdebatten. Vi må ikke være redd for å tilby nye spennende retter lagd på våre gode råvarer fra sjø og land. Det kan ta både oss og turistene med på fantastiske mateventyr.

For maten er viktig for reiselivet. Turistene forventer, og bør få, gode matopplevelser når de kommer hit til oss.

Det er mange som arbeider for dette målet. 43 spisesteder fra Fredrikstad til Trondheim har dannet det kulinariske nettverket Smak av kysten. Med fokus på kvalitet, sesong, ernæring, menyutvikling og historiefortelling har bedriftene kvalifisert seg til å bære det nyetablerte kvalitetsstempelet.

Kunnskapsprogrammet er utarbeidet av Norsk Sjømatsenter og har foregått i nært samarbeid med sjømatleverandørene.

Flere hoteller tar nå maten på alvor, og markerer seg med å bruke nasjonale og lokale råvarer og matspesialiteter. Siden vi er her på Vulkan er det naturlig å nevne det nyåpnede Scandic Vulkan hotell som legger vekt på å bruke norske råvarer og stedsnavn. Dette er en gledelig utvikling!

Mitt mål er at akkurat som vi er en store på eksport, skal vi være det på hva som serveres på bordene her hjemme.

I dag kan vi fornemme en voksende stolthet i Norge over egne råvarer og produkter, men det tar tid å bygge stolthet. Som fiskeri- og kyst minister vil jeg fortsette å jobbe hardt for å gi de norske råvarene og produktene fra havet den anerkjennelsen og hyllesten de fortjener.

Til slutt vil jeg si til arrangørene av Matkulturdagen at jeg håper dere fortsetter å utdanne og inspirere oss til glade matentusiaster. Takk for at dere slår et slag for matkulturen!

Takk for meg.