Historisk arkiv

NM i sjømatprodukter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen sin tale under premieutdeling på NM i sjømatprodukter, Lillestrøm, 09. februar 2011

Kjære alle sammen!
Det er noen dager på jobb som helt klart er artigere enn andre. Å bli invitert hit i dag gjør dagen i dag til en av de absolutt hyggelige. Denne konkurransen og denne premieutdelinga løfter fram verdier som ligger midt i hjertet av visjonen og målsettingene regjeringen har for den norske sjømatnæringas framtid, at vi skal være verdens fremste sjømatnasjon.

Jeg er derfor veldig glad for å være her i dag og dele ut premiene for beste fiskekake, fiskekarbonade, fiskepudding, fiskebolle, fiskergrateng, ferdigrett og nyhet innenfor kategoriene håndverksbedrifter og industribedrifter.

Visjonen om verdens fremste sjømatnasjon handler om å utnytte våre fantastiske råvarer på best mulig måte. Differensiering av produkter, produktutvikling, kvalitet i alle ledd og økt bearbeiding er viktig for å øke sjømatforbruket ved å friste forbrukeren til å velge sjømat.
 
Råvarer er ikke bare råvarer, fiskekaker er ikke bare fiskekaker, og fiskepudding må ikke bare være fiskepudding. Og noen som virkelig har forstått dette sitter her i dag. Ungdomsbedriften ”Taste of Måløy UB” fra Måløy Vidaregåande skule sier i presentasjonen av seg selv at de gjennom sine produkter vil synliggjøre de gode råvarene de har rundt seg og utvikle gode produkter av lokale råvarer. Et av målene til bedriften er å gi Måløy det omdømmet byen fortjener når det gjelder råvarekvalitet og at folk skal tenke på mat av høy kvalitet når de hører navnet Måløy.

Sånne folk trenger vi flere av og dere kan med rette være stolte av prisen dere får om litt.
 
Utfordringa er å få en merpris i markedet gjennom å presentere fristende produkter med god merking og design.

Vi må legge strategier for hvordan få bedre betalt for kvalitetsvarer. Det handler om å bygge en historie som kan gi produktet en merverdi i markedet og som også bidrar til at kunden kommer tilbake for å kjøpe samme produktet.

Vi har et godt utgangspunkt. Vi har tilgang på fantastiske råvarer, sjømat er trendy, og de nye kostholdsrådene peker på at vi må spise mer fisk.

En storsatsing på markedsføring i Norge i 2010 har gitt så gode resultater at Eksportutvalget for fisk har besluttet en rekordinvestering på over 40 millioner kroner i 2011.

Fokus på hjemmemarkedet er viktig for meg, og jeg tror også det er viktig for å utvikle sjømatnæringa. Når nå Eksportutvalget viser at hjemmemarkedet er like viktig for norsk sjømatnæring som Frankrike og Russland, så sier det noe om at tida er moden for å løfte fram norsk sjømat i Norge.

Jeg vil at vi skal bygge en like bra merkevare for norsk sjømat hjemme som vi har gjort i utlandet. I tillegg skal vi bygge differensierte merkevarer der spesielle kvaliteter blir framhevet.

Å være tilstede på matfestivaler, konkurranser og matbegivenheter der håndverket, kulturen og historien rundt maten, blir dyrket, er viktig. Det er viktig for omsetninga av sjømat på hjemmemarkedet, for utviklinga av nye produkter med lokal identitet og spesielle kvaliteter, for reiselivsnæringa og for omdømmet til norsk sjømatnæring.

I 2010 gjorde Fiskeri- og kystdepartementet en innsats for å løfte fram sjømat under matfestivalen Matstreif i Oslo.
 
Matstreif er en massemønstring i norsk mat og norske mattradisjoner der det både er plass til de store volumproduktene og småskalaprodukter med mindre distribusjon. 

En viktig lærdom vi trekker av vårt engasjement i prosjekter som Matstreif eller Det Norske Måltid er at det ikke er så lett å få sjømatnæringa til å stille opp med råvarer eller produkter. Det er nok flere grunner for at det er slik.
 
En av dem handler om manglende tradisjon for å se på hjemmemarkedet som viktig, og om manglende tradisjon for å se på slike arenaer som nyttige for å bygge kjennskap til sjømat og kontakt mellom produsenter og forbruker.

Jeg vil at sjømat skal bli veldig mye synligere på alle arenaer der norsk mat profileres og omsettes, og jeg håper norske sjømataktører ser sin besøkelsestid når vi også i år prioriterer Matstreif. 

Under ski-VM om få uker vil norsk sjømat ha en sentral plass i det vi byr fram for gjester fra inn- og utland.

Det har aldri vært vanskelig å få Norges beste restauranter til å servere sjømat til sine gjester, men vi har en vei å gå for å løfte frem fiskesuppen, lefsen med røkelaks og de varme fiskekakene der det i dag selges bagetter, pølser og hamburgere.

Derfor er NM i sjømatprodukter en viktig arena for å løfte frem de beste produktene innenfor kategoriene fiskekaker, fiskekarbonader, fiskepudding, fiskeboller, fiskegrateng, ferdigretter og nyheter. 

Først av alt vil jeg gratulere vinnerne med produktene og ønske lykke til med å bringe dem ut til middagsbordene i hele landet.