Historisk arkiv

Tale ved åpning av Stamsund havn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen åpnet 24. mai 2011 Stamsund havn.

Kjære alle sammen, 

I dag er det en gledens dag for Stamsund, for Vestvågøy kommune og for Nordland. Store arbeider i Stamsund havn er fullført! Stamsund er også viktig i nasjonal målestokk. Skal vi nå målet om at Norge skal være verdens fremste sjømatnasjon er vi helt avhengige av steder som Stamsund!

I perioden august 2009 til nå i mai 2011 er det brukt 120 millioner kroner her i havna og i innseilinga.  

Dette prosjektet er et veldig godt eksempel på at vi med god planlegging og gode argumenter kan få gjennomført store samarbeidsprosjekter.

Vi befinner oss i ei havn hvor tradisjonelt fiske står sterkt.  Vestvågøy er en av Norges største fiskerikommuner og Stamsund er den største fiskerihavna i Vest-Lofoten.

Vi vet jo at Lofotfisket er veldig viktig for bosetting og for næringsliv. Det er da spesielt hyggelig å stå her i dag og si at vi i år har det beste fisket på 40 år. Det er kul på havet!

Vi har selvfølgelig ingen garanti for at gode havneforhold gir et godt fiske også i årene framover. Men jeg har stor tro på at hvis prinsippene i den den norske  reguleringspolitikken  og det gode internasjonale samarbeidet fortsetter, vil det være stor aktivitet her i ”nyhavna” framover! Fiskeriaktiviteten er viktig for all næringsvirksomhet i området. Ei god havn er avgjørende for befolkninga og for næringslivet.

Her i Stamsund var innseilinga vanskelig, og bunnen full av forurensede masser. Det er ikke bra verken for aktivitet eller videre utvikling av næringslivet. Jeg er derfor veldig glad for at Fylkesmannen i Nordland og Vestvågøy kommune sammen tok initiativ til fjerninga av miljøgifter i havna. Med økonomisk støtte fra Klima- og forurensningsdirektoratet, har Kystverket tatt dette arbeidet med i hovedprosjektet. Jeg har forstått at det var sterkt forurensede masser som ble fjernet. Disse massene er nå er deponert og dekket til inne i havna.

Hurtigruta anløper her hver dag. Den er viktig! Med ny innseiling og ny molo som skjermer hurtigrutekaia, regner jeg med at anløp ikke lenger må kanselleres på grunn av dårlig vær.

Som dere vet er også Stamsund havn ei havn for havfiskeflåten. Bedrifter som Aker Seafood og Stamsund fisk er avhengige av jevnlig leveranser av råstoff fra denne flåten. Jeg vil jo samtidig si at jeg håper at Jangaard Eksport vil bygge opp igjen bedriften her i Stamsund etter den tragiske brannen i april i år. Det er kanskje flere enn meg som tenker at det ikke alltid er så lett å se at her har vi faktisk brukt 120 millioner kroner! Men dere som bor og arbeider her ser jo de store endringene som er gjort – og ikke minst ser dere at fartøy nå kan gå inn i også i ruskevær. Jeg vet at Statens havnevesen, nå Kystverket, har gjennomført arbeider her i flere omganger siden 1880-årene. Jeg vil gi stor honnør til Kystverket for godt arbeid også denne gangen!

Når vi kom kjørende inn  her i går kveld og så moloen så var det beint ut vakkert! Moloen ser jo ut som et smykke. La oss alle håpe at ”nyhavna” blir til stor nytte og glede – og med det erklærer jeg havna for åpnet og leverer den videre til deg, ordfører Jonny Finstad! Men før du får overta den skal jeg gå ned og virkelig åpne den – fysisk!