Historisk arkiv

Åpning av studieåret ved Universitetet i Nordland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Tale under åpningen av studieåret ved Universitetet i Nordland 15. august 2012.

Kjære studenter og ansatte ved Universitetet i Nordland; Tusen takk for invitasjonen og anledninga til å være med på åpninga av nytt studieår.

Dear students and employees at the University of Nordland; Thank you for the invitation and the opportunity to be a part of the opening here today. Most of my speech will be in Norwegian, but I would like to say a few words in English to the international students and professors.

I am very proud to be here, in my home county of Nordland, and welcome you all to the University, and a new academic year in this beautiful region.

You are most welcome to study and work here.  I hope that your stay here in Bodø will meet your expectations.  Hopefully you will find this country to be an attractive destination for your future academic and working careers. Norway needs your talent and skills – you are an important part of our future.

Welcome.

Jeg synes alltid det er hyggelig å komme til Bodø og har hatt et nært forhold til byen i store deler av mitt liv, helt siden jeg bodde her som veldig ung, og trodde jeg skulle få en lysende karriere innenfor tannhelse. Jeg var også så heldig å få være tilstede i fjor ved etableringa av Universitetet i Nordland – og jeg kommer gjerne igjen.

På grunn av mitt tidligere styreverv i det som den gang het Høgskolen, var jeg inhabil til å være med på å fatte vedtak om Universitetet – ikke inhabil til å feire.

Når man kommer til Bodø kommer man til hjertet av nordområdene. Det er en av verdens mest spennende regioner for forskning, politikk og ressursutvikling akkurat nå.

For over 20 år siden skrev den amerikanske statsviteren Oran Young en artikkel kalt

”the Age of the Arctic” – ”nordområdenes tidsalder”.  Der pekte han på tunge utviklingstrekk i samtida, trekk som ville gjøre nordområdene til en viktigere region i global sammenheng. Vekst i ressursbaserte næringer, ulike miljøutfordringer og – som en følge av dette – nordområdene som en arena for internasjonal politikk.

I dag er vi der. Både i Norge og i andre land rettes flere og flere øyne mot våre nordområder.

Og midt i nordområdene ligger Nord-Norge. Med Bodø og Universitetet i Nordland i en nøkkelrolle - som en svært viktig leverandør av kunnskap og kloke hoder.

Med andre ord: Universitetet i Nordland er et viktig universitet for framtida.

Jeg synes det er viktig å av og til ta et steg tilbake og se det vi gjør i en større sammenheng. Hvor plasserer universitetet dere studerer og arbeider ved seg i denne store sammenhengen?

Verden står overfor store globale utfordringer. En voksende global befolkning vil trenge mat, helse og energi. Samtidig vet vi at klimaendringene vil påvirke jorda og havets evne til å produsere mat.

Skal vi møte behovene til en stadig større verdensbefolkning trenger vi nye og smarte løsninger. 

I Norge har vi naturressurser til å produsere energi og mat. Men kanskje enda viktigere enn det: Vi har de beste forutsetninger for å utvikle den kunnskapsbasen som trengs for å utnytte energi- og matressursene på en bærekraftig måte.

Universitetet i Nordland bygger kunnskap på viktige områder som kan bidra til å møte de store globale utfordringene. 

Vi har holdt husdyr og dyrket landjorda i snart 10 000 år. I den sammenhengen er vi knapt i starten av å gjøre det samme til havs.

Og det er til havs vi virkelig har våre komparative fortrinn. Her har vi ressursmengder og arealer de fleste land bare kan drømme om – dette må vi utnytte. Og jeg må si - hvor i Norge er det mer egnet å være enn her i Nordland når man er interessert i utnyttelsen av våre fantastiske marine biologiske ressurser? 

Nordland fylke har en tredel av Norskekysten, og en stor del av maten blir produsert her.

Hvis ekspertene har rett, og det tror jeg de har – så vil vi i framtida først og fremst leve av vår kunnskap og kompetanse. Det er dere studenter – våre kloke hoder – som er vår viktigste kapital – for å bruke det uttrykket. Og det finnes ingen snarvei for å lykkes – vi må være mer effektive og mer kreative enn våre konkurrenter – og da er god kompetanse nøkkelordet.

Våre universiteter og høgskoler er kunnskapsprodusenter. Vi trenger dem mer enn noen gang. Skal vi klare å fylle visjonene vi har for våre nordområder med innhold, er dere – både institusjonen og folka – helt nødvendige.

Derfor vil jeg ønske dere lykke til med viktig arbeid, og med studieåret 2012-2013. Jeg håper dere får mange spennende og morsomme dager her på universitetet.

Thank you and good luck.