Historisk arkiv

Fiskeri- og kystministerens innlegg i finansdebatten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansens innlegg i finansdebatten.

President,

Ytterst i havgapet i kommunen Selje finner du virksomheten Fiskevegn A/S. De leverer utstyr til fiskeflåter som fisker med line. Det er ikke en stor bedrift men har likevel halvparten av verdensmarkedet på sitt område.

Fiskevegn A/S er også en bedrift som har valgt å flytte hjem produksjon fra utlandet, fordi de har sett at når de gjelder kompetanse og evne til innovasjon så har Norge mange fortrinn.

Fiskevegn A/S er bare et av mange eksempel på små men viktige virksomheter i sjømatnæringa som bidrar til å skape verdier og arbeidsplasser langs hele kysten.

Jeg mener de representerer en noe av det beste ved norsk næringsliv:

• Skaperglede og utvikling av teknologi som bygger på praktiske erfaringer,
• vilje og evne til å finne løsninger,
• i kombinasjon med forskning og bruk av høy kompetanse.

 I høst har jeg hatt glede av å fremme norsk næringsliv flere av våre viktigste eksportland. Det har vært inspirerende. Norsk kompetanse og produkter er ønsket. Regjeringen vil legge til rette for videre vekst, for å skape flere verdier og arbeidsplasser.

President, regjeringen derfor har vektlagt en aktiv næringspolitikk.

Og president, den aller viktigste politikken for det eksportretta næringslivet, er den økonomiske politikken. Der jeg bor, på kysten, er ikke Handlingsregelen bare et ord, det er faktisk noe mange er opptatt av. Høy kronekurs er for mange av de som jobber i eksportnæringene ikke bare billige sydenreiser. Det er snarere et spørsmål om den bedriften en jobber i greier seg i den knalltøffe internasjonale konkurransen, og dermed usikkerhet for egen jobb.

Derfor mener jeg president, at alle disse menneskene har krav på å vite hvilken politikk Høyre og Fremskrittspartiet har tenkt å føre på dette området. Det er i hvert fall ikke mulig å lese seg til det ved å lese deres alternative budsjett.

I dag er Norge er verdens nest største eksportør av sjømat. I 2011 utgjorde eksportverdien av sjømat 53 milliarder. Hver dag spises det 33 millioner norske sjømatmåltider verden over.  Forskere har i en fersk rapport slått fast at omsettingsverdien av sjømaten har potensial til seksdobles til 550 milliarder frem mot 2050.

Regjeringens mål er at vi skal bli verdens fremste sjømatnasjon. Norsk sjømat har høy kvalitet, vi selger til et kvalitetsbevist publikum. At vi kan dokumentere bærekraftig produksjon og høsting er et markedsfortrinn.

President.

I mange av våre viktige sjømatmarkeder er det svært krevende tider med store budsjettunderskudd, høy arbeidsledighet og lav økonomisk vekst. Med et slikt bakteppe er det desto viktigere vi fører en ansvarlig økonomisk politikk her hjemme.

Regjeringa følger handlingsregelen for en bruk oljeinntekter i norsk økonomi. Dette har blant annet tre klare fordeler:

  • det bidrar til forutsigbarhet,
  • gir handlingsrom for framtidige generasjoner og ikke minst;
    det bidrar til å trygge arbeidsplasser og verdiskaping i eksportretta næringer.

President.

I mange år har Arbeiderpartiets mantra vært at for å dele må man skape. Det er ikke tom politisk retorikk, men en grunnleggende rettesnor for alt vi gjør.
Det tar lang tid og hardt arbeid å bygge opp ei sterk, eksportretta næring, men kort tid å sette den i fare ved å opptre uansvarlig. Derfor er jeg glad for at statsbudsjettet for 2013 legger vekt på å trygge arbeidsplasser, verdiskaping og velferd.