Historisk arkiv

Framtidsnæring søker kompetanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Publisert i LO-Aktuelts statsrådspalte nummer 5 i 2012.

Publisert i LO-Aktuelts statsrådspalte nummer 5 i 2012.

For meg har det vært en spennende start på det nye året. Først viste eksporttallene at sjømatnæringa nesten tangerte eksportrekorden fra 2010. Deretter la professor Reve og hans forskerteam ved handelshøyskolen BI fram sin analyse over hvilke næringer som har best forutsetninger for videre vekst i Norge.

Sjømatnæringa var blant de tre framtidsnæringene det ble anbefalt å satse enda sterkere på. Næringa står overfor mange muligheter og utfordringer. Verdens befolkning vokser, og behovet for blant annet sjømat øker. Samtidig sliter våre viktigste sjømatmarkeder med arbeidsledighet, lav økonomisk vekst og lav kjøpekraft. I land med økonomisk uro, ser vi likevel at kundene vil ha bærekraftig og sunn sjømat.

Sjømatnæringa har vært en av de store vekstnæringene i norsk økonomi i de siste tiårene. Hvordan kan så sjømatnæringa sikre sin konkurranseevne fremover? Helt sentralt er ressursene våre – og vår kompetanse for å forvalte og utnytte dem. I tillegg gjemmer havet ennå uoppdagede kilder til for eksempel medisiner og energi.

Dette vil jeg beskrive nærmere i den kommende sjømatmeldinga. Nå er det viktig med en grundig debatt om hvordan vi best kan utvikle en framtidsretta politikk, som kan bidra til å videreutvikle sjømatnæringas rolle som verdiskaper langs kysten. Det er flere stemmer som har ytret at det ikke er selvsagt at vi skal ha en stor fiskeindustri i Norge.

Jeg er opptatt av arbeidsplasser og at folk skal gis mulighet til å bo andre steder enn i de store byene. Skal vi være verdens fremste sjømatnasjon, må vi ha en lønnsom verdikjede fra fjord til bord. Handelshøyskolen BI sin undersøkelse viste at sjømatnæringa og leverandørindustrien på mange områder er internasjonalt ledende. Det viser hvor viktig og avgjørende kunnskap og kompetanse er og vil bli for den videre utviklinga av kysten vår. Vi er avhengig av å bygge mer kunnskap inn i det vi produserer og leverer.

Vår ambisjon må være høy, for vi skal utvikle oss videre. Da må kunnskap være grunnlaget for alt vi driver med. Jeg er opptatt av hvordan det kan bli mer attraktivt for bedriftene å satse på kompetanse. Hvordan kan vi bidra til å heve næringas posisjon og gjøre det mer attraktivt for norske og utenlandske talenter å søke seg til næringa?

Jeg ønsker innspill fra hele landet til meldingsarbeidet. Derfor har jeg gjennomført en rekke åpne samråd rundt om i landet – og flere samråd står på trappene utover våren.

Vi tar også i mot innspill via vår nettside: http://sjomatmelding.regjeringen.no  Alle som har et hjerte for sjømat og for kysten vår, er velkomne til å dele tanker med oss.