Historisk arkiv

Møte 3 om nærskipsfartsstrategi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Møte i Logistikk- og Transportindustriens Landsforening 11. juni 2012.

Sjekkes mot framføring.

 

Innledning

Velkommen alle sammen til dette foreløpig siste møtet i serien om en nærskipsfartsstrategi. Takk til LTL for at dere stiller møtelokaler til disposisjon, og takk for sist til dere som også var på de forrige møtene om strategien, 27. mars og 8. mai.

Som jeg også har sagt tidligere, så vet jeg at dere har en travel hverdag, og jeg vil derfor gjenta at jeg setter stor pris på at dere tar dere tid til å delta.

Det er nå avholdt to møter, der vi har diskutert hva myndighetene må gjøre, og hva næringsaktørene på sin side skal foreta seg for at mer gods skal fraktes sjøvegen.

Hensikten er at vi i fellesskap finner frem til hensiktsmessige tiltak som bygger opp om maritime transportløsninger, og det er disse tiltakene til sammen som skal utgjøre Nærskipsfartsstrategien.

Strategidokumentet, sammen med transportetatenes forslag til neste Nasjonal transportplan, skal gi regjeringa et godt faglig grunnlag for å utforme transportpolitikken for den kommende tiårsperioden 2014-2023.

Men for å nå målsettingen om mer transport på sjøen, er det helt avgjørende at alle aktørene stiller opp. Som jeg har sagt flere ganger, så skal jeg gjøre min del av jobben.

Men det må også andre gjøre, for det blir ikke noe skikkelig løft for sjøtransporten dersom statens virkemiddelapparat ikke får følge av tiltak fra kommuner, fylker, havner, rederier, transportører og vareeiere.

Før vi nå går videre i programmet, vil jeg høre om det er noen som har merknader eller innspill til referatet fra det forrige møtet?

Innlegg

Det har kommet en rekke gode innspill til tiltak som kan styrke sjøtransporten. Behovet for en varestrømsanalyse som grunnlag for å finne det reelle overføringspotensiale fra veg til sjø, har blitt trukket frem i begge møtene.

Mange har pekt på den viktige rollen havnene har for å styrke maritim transport, bl.a. det å effektivisere havneterminalene. Det er videre pekt på behovet for å forbedre infrastrukturen til og fra havnene, og nødvendigheten av å redusere avgiftene rettet mot sjøtransporten.

I tillegg har flere av dere tatt uttalt at det bør gjøres noe med havnestrukturen, og at det må etableres økonomiske ordninger som stimulerer til å overføre gods fra veg til sjø.

Når det gjelder tiltak fra næringsaktørenes side, er det foreslått tiltak som flåtefornyelse, etablering av faste linjer, utvikling av dør-til-dør løsninger og nye driftsmodeller med bruk av skip, anløpsfrekvens og pålitelighet.

Flere har også vært innom problemstillinger knyttet til lastbærer, emballasje og fyllingsgrad.

Som dere ser av oversikten over innspill til elementer til nærskipsfartsstrategien som er sendt ut, så er det 24 av i alt 44 tiltak som staten vil ha ansvar for å gjennomføre.

Og som jeg har understreket mange ganger, så sitter staten med viktige virkemidler. Når det er sagt, så vil jeg minne om at det allerede gjennom Nasjonal transportplan 2010-2019 er lagt inn mange og tunge tiltak for å styrke sjøtransporten.

Rammen ble økt med 45% sammenliknet med den foregående planen, og dette betyr en økning til sjøtransport og maritim infrastruktur på 77% i perioden.

Avgiftene rettet mot sjøtransport er redusert med nærmere 90 mill. kr på tre år, og før vi går inn i det siste budsjettåret for planperioden 2010-2013 er oppfyllingsgraden for den maritime delen 70%.

Ut over dette er tilknytninga mellom enkelte av stamnetthavnene og stamvegnettet oppgradert, og den nye havne- og farvannslov gir havnene et godt rammeverk for å utvikle seg som effektive logistikknutepunkt.

I tillegg er det satt i gang et stort arbeid som skal se nærmere på lostjenesten, og Kystverket har satt av midler til en forstudie for en større varestrømsanalyse.

Spørsmålet er nå hvilke tiltak jeg vil prioritere å legge inn i strategien.

Første prioritet, og departementets viktigste virkemidler ligger inne i Nasjonal transportplan. Dette inkluderer investeringer, drift og vedlikehold av maritim infrastruktur, maritim tjenesteproduksjon og koblinger mellom sjø og land. I dette ligger det også en vurdering av avgiftene som finansierer deler av denne virksomheten.

Prioritet nummer 2 vil være å utvikle kunnskaps- og beslutningsgrunnlaget for maritim transportplanlegging, og finansiering av større varestrømsanlyser vil være et viktig element her.

Som prioritet nummer 3 kommer jeg til å se på havnestrukturen, og mulighetene for et større statlig engasjement i denne sektoren. Aktuelle virkemidler kan her både være av organisatorisk, økonomisk, forvaltningsmessig og lovmessig art.

Det er imidlertid for tidlig å gå nærmere inn i detaljene rundt dette nå.

Prioritet nummer 4 vil være tiltak som stimulerer til bruk av en ny og miljøvennlig flåte, og tiltak som kan bidra til at det tas i bruk nye transport- og logistikkonsepter med bruk av skip.

Nærskipsfartsstrategien skal ferdigstilles tidlig i høst, og jeg vil derfor nå utfordre alle dere som sitter her til å komme med konkrete tiltak innenfor deres egne ansvarsområder. Som jeg begynte med å si i dag, så får vi ikke til noe skikkelig løft for sjøtransporten dersom ikke alle bidrar.

Videre fremdrift

Målet med møteserien er altså at vi i fellesskap finner fram til tiltak som bidrar til å flytte gods fra veg til sjø. Som sagt må alle sammen gi departementet konkrete innspill til tiltak, og dere må sende dem inn til oss så raskt som mulig.

Et gjennomarbeidet utkast til strategidokument vil bli sendt ut for kommentarer og innspill etter sommerferien. Det blir også siste anledning til å påvirke utforminga av dokumentet. Det er i denne sammenhengen viktig at dere gir tilbakemelding på prioriteringa mellom de ulike tiltakene, slik at vi kan være sikrere på at det er de mest effektfulle virkemidlene som settes i verk først. 

Avslutning

Da vil jeg få lov til å takke dere alle sammen for gode innlegg, innspill og råd. Jeg synes dette har vært veldig nyttige og interessante møter.

Jeg har lyttet og notert ned det dere mener må til for å styrke sjøtransporten.

Etter planen er dette det siste møte i denne serien, og som nevnt legges det nå opp til at departementet etter sommerferien forelegger dere et bearbeidet utkast til en Nærskipsfartsstrategi

Jeg vil deretter vurdere om det er hensiktsmessig med ett møte til før strategien legges frem, men i utgangspunktet tenker jeg at det bør være tilstrekkelig med en skriftlig runde. Så får vi heller komme tilbake til et opplegg for hvordan vi skal lansere vår felles Nærskipsfartsstrategi.

Opplegget må under alle omstendigheter involvere alle som har bidratt!

Da gjenstår det bare å takke dere alle for innsatsen så langt, og en spesiell takk til LTL som har stilt lokaler og ressurser til rådighet.

Takk for i dag!