Norge gir 1,5 millioner til likestillingstiltak i Japan
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 03.11.2012
Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen talte på vegne av statsminister Jens Stoltenberg på Sendai signeringsseremoni i forbindelse med signering av en avtale mellom Den Norske Ambassaden i Japan og Sendai byadministrasjon.
(Sjekkes mot fremføring)
Det er en stor glede for meg å være til stede her i Sendai i dag og på vegne av statsminister Jens Stoltenberg, som tidligere i dag avslutt sitt offisielle besøk til Japan, for å overvære signeringen av en avtale mellom den norske ambassaden, Sendai byadministrasjon og Sendai likestillingsstiftelse om et ledelsesprogram for kvinner i forbindelse med fjorårets katastrofe.
Når samfunn blir rammet av naturkatastrofer erfarer vi ofte at kvinner, barn og eldre er mest utsatt. Men så altfor ofte kommer man i evalueringene i etterkant av katastrofen til den konklusjonen at disse gruppene ikke er blitt tilstrekkelig involvert i planlegging og forebygging. Hvert år blir mer enn 100 millioner kvinner og jenter berørt av katastrofer, og alle disse skulle vært tilstrekkelig utstyrt for å overleve, og ha den samme rett som andre til å bidra til å sikre sine hjem.
Jeg har tidligere i dag besøkt Ishinomaki og sett omfanget av de materielle ødeleggelsene, utfordringene som dere står overfor, og ikke minst de sosiale, etter at så mange har miste sine kjære. Å involvere kvinner og kvinneorganisasjoner i dette gjenoppbyggingsarbeidet er derfor helt vesentlig. Kvinner må aktivt med også for å skape mer bærekraftige og motstandsdyktige samfunn. For å få dette til må kvinner ikke bare være omtalt i planverk – de må også være med være med i planleggings- og beslutningsprosesser på alle nivåer – og ha innflytelse på lik linje som menn.
I går holdt jeg et åpningsinnlegg på et seminar i Tokyo om likestilling i arbeidslivet og betydningen av å styrke kvinnerepresentasjonen i ledelse. Seminaret fant sted i tilknytning til vår statsministers offisielle besøk. Som så mange studier har vist er inkludering av kvinner i så vel arbeidsliv som beslutningsprosesser god økonomi og gir bedre utnyttelse av den kompetansen og innovasjonen som finnes. Det samme gjelder i forebygging av katastrofer. Liksom ellers i samfunnet må planverk for forebygging speile mangfoldet i samfunnet – bare da er vi best rustet til å håndtere katastrofen når den rammer.
Jeg er svært glad for at nettopp Sendai by tar arbeidet med å involvere kvinner på alvor.
Det at kvinneandelen i Sendais bystyre rangerer svært høyt i japansk målestokk, understreker det arbeidet som ordfører Emiko Okuyama og hennes team legger ned i å styrke kvinners posisjon i beslutningsprosesser.
Jeg har også notert meg at Sendai for en uke siden var arrangør for en stor nasjonal kvinnekonferanse hvor nettopp kvinners deltakelse i gjenoppbyggingen etter fjorårets katastrofe var ett av hovedtemaene. Og jeg er spesielt glad for at min partikollega og Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen, en lovende ung politiker, deltok som utenlandsk hovedgjest med innlegg om likestilling og kvinners deltakelse i det politiske liv i Norge.
Og min glede er desto større når også vår tidligere statsminister, og foregangskvinne for likestilling i Norge, Dr. Gro Harlem Brundtland fikk fremføre et videobudskap til konferansedeltakerne. Her fra «Gro’s talerstol» i Sendai, vil jeg ønske dere lykke til med arbeidet som ligger foran dere. Jeg er derfor særlig glad for at dere i dette prosjektet har som ambisjon å nå ut til lokalsamfunn, også utenfor Sendai. Og la meg understreke at Norge står side om side med dere i dette arbeidet.
Takk.