Historisk arkiv

Utfordringer og muligheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Replikk til leder i Dagbladet 7. mars.

Replikk til leder i Dagbladet 7. mars

Dagbladets leder sist onsdag inneholder sterke uttrykk og meninger om Riksrevisjonens rapport av norsk havbruksforvaltning. Det er bra, og gjør lederen til interessant lesestoff - om ikke så veldig nyansert.

Dagbladet peker på at havbruksnæringa er viktig for Norge. Den bidrar til sysselsetting, vekst og verdiskaping i hele landet, men næringa har også utfordringer. Vi er ikke i mål med miljøutfordringene. Riksrevisjonen understreker at vi må ha fullt trykk i dette arbeidet fremover. Det er jeg helt enig i.

Derfor er jeg glad for at rapporten peker på de samme utfordringene som regjeringa har prioritert, og som vi jobber kontinuerlig med. I mine to år som statsråd har lus og rømming vært prioritert. Like etter at jeg ble statsråd stanset jeg muligheten for kapasitetsøkning - nettopp som følge av lakselussituasjonen. Like før jul lanserte jeg nye regler for antall fisk som kan holdes i en merd, for å begrense rømming. Mange andre tiltak har blitt gjennomført, mer er på trappene. 

Vi arbeider nå med å forbedre virkemidlene slik at vi bedre kan sikre at havbruksnæringa ikke setter uakseptable avtrykk på miljøet. Blant annet utvikles det en målemetode for miljøeffekt og en ny og overordnet arealstruktur for oppdrettsnæringa. Vi arbeider også videre med nye, effektive reaksjoner og sanksjoner når regelverket blir overtrådt.

I en egen stortingsmelding om Norge som verdens fremste sjømatnasjon vil vi blant annet drøfte hva som er et akseptabelt miljøavtrykk for sjømaten vi produserer. Alt dette gjør vi fordi regjeringen er opptatt av en bærekraftig sjømatnæring.

Få andre næringer gir slike muligheter til utvikling av våre kystsamfunn som havbruksnæringa. Derfor er det avgjørende å løse utfordringene. Jeg har tro på at tiltakene som har kommet og de vi er i gang med, sammen med næringas eget ”Miljøløft”, vil bidra til det.