Historisk arkiv

Velkommen til innspillskonferanse nærskipsfart

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Innspillskonferanse, 11. februar 2013

Sjekk mot framføring

Kjære alle sammen! Hjertelig velkommen til innspillskonferanse om nærskipsfart. Jeg er veldig glad for at dere har tatt turen hit i dag. 

Et av mine viktigste politiske mål i denne perioden har vært å få mer gods over på sjø. I fjor inviterte næringsministeren og jeg til å utforme en nærskipsfartsstrategi, i samarbeid med sentrale næringsaktører. 

Samarbeidet om en bredt forankret nærskipsfartsstrategi har vært fruktbart, og vi nærmer oss nå sluttfasen i arbeidet. Men; før siste hånd legges på verket, vil jeg gjerne høre deres perspektiver.

Dere i kommunene og fylkeskommunene er svært viktige aktører for å overføre godset fra veg til sjø.

Som et utgangspunkt for diskusjonen i dag har jeg valgt næringas eget forslag. En endelig nærskipsfartsstrategi vil nok se annerledes ut, men min ambisjon er at dokumentet skaper dialog mellom næringsaktørene og lokale myndigheter.

Nærskipsfartsstrategien er et sentralt element i den maritime delen av Nasjonal transportplan. Som dere vet, skal planen legges frem for Stortinget denne våren. Som dere forstår, kan jeg ikke foregripe fremlegginga av denne meldinga. Men det jeg kan si, er at sjøtransport er blitt hyppig diskutert de siste ukene. 

Mål og utfordringer i transportpolitikken

Å få mer gods over på sjø er viktig for å nå regjeringas overordnede mål med transportpolitikken. Transportpolitikken skal tilby et effektivt, tilgjengelig, sikkert og miljøvennlig transportsystem. Målet er å bidra til vekst og utvikling. Jo mer gods som fraktes på kjøl, jo mer vil vi kunne redusere transportkostnader, miljøutslipp og andre ulemper forbundet med transport. 

Sjøtransporten har flere fortrinn fremfor veitransporten, og mer gods sjøveien er derfor et viktig element i arbeidet med å redusere transportkostnadene totalt sett. 

Det e rviktig å minne om at sjøtransporten  i dag er en viktig og velfungerende del av det norske transportsystemet. Rundt 45 % av innenlands transport og rundt 90 % av utenrikshandelen går sjøveien. Likevel har den potensial til å frakte enda mer gods.

Prognosene viser at økning i inntekter, folketall og internasjonal handel vil gi stor vekst i transportarbeidet fram mot 2040. Dette er jo i utgangspunktet positivt for sjøtransporten, som blir mer lønnsom og mer attraktiv jo større volumene er.

Likevel ligger sjøtransporten ifølge prognosene, an til å miste andeler til veitransporten. Vi vil sikre at transportsektoren utvikler seg miljøvennlig og effektivt, og det er derfor behov for å ta noen grep.

I vår dialog med aktørene har vi lært at utfordringene for å få mer gods på sjøen, kan oppsummeres i følgende elementer: tidsbruk, skipenes anløpsfrekvens og pris på transporten.

Nærskipsfartsstrategien

Vi må sannsynligvis finne frem til nye virkemidler hvis vi skal få realisert en godsoverføring. I dialogen med næringsaktørene har det kommet mange gode forslag til hva som kan gjøres fra statlig side. 

Innspillene handler om alt fra at etat og departement må bli bedre til å planlegge, avgiftsnivået, intermodalitet, modernisering av lostjenesten, forskning og utredning av de økonomiske virkemidlene. 

Næringa har alt i alt gjort en storstilt jobb med å formidle til oss hvilke utfordringer sjøtransporten står ovenfor, og jeg er dypt takknemlig for det. 

Samtidig sitter også andre aktører, slike som havner, kommuner, fylkeskommuner, rederier, speditører og vareeiere, på viktige virkemidler, som må tas i bruk om vi skal lykkes med å styrke sjøtransporten.

Nye tiltak i statsbudsjettet for 2013

Regjeringa er utålmodig, og har derfor allerede startet opp arbeidet med å løfte fram nærskipsfarten. 

Å styrke konkurranseevnen for sjøtransporten er en hovedprioritering i Fiskeri- og kystdepartementets budsjett for 2013.

  • Kunnskap om varestrømmene

I arbeidet med nærskipsfartsstrategien er det blitt klart at noe av det viktigste vi kan gjøre nå, er å legge til rette for mer kunnskap og grundige analyser. Sjelden har jeg fått en så klar tilbakemelding om at mer utredning er nødvendig. 

Vi har behov for kunnskap om og analyser av hvor mye gods det faktisk er mulig å overføre fra vei til sjø, og det er viktig å finne ut hvordan overføringa best kan skje. 

I år har vi derfor satt av penger til en varestrømsanalyse. 

  • Planleggingsressurser i departement og etat

Mange næringsaktører har etterlyst et sterkere statlig planleggingsapparat og mer planressurser, slik at interessene til sjøtransporten og havnene blir bedre ivaretatt i planprosessene. Dette er en tilbakemelding vi tar på alvor, og området blir styrket i år.  

  • Kystavgiften er fjernet

Regjeringa har også holdt løftet sitt om å avvikle kystavgiften fra og med 2013. Vi ser på avgiftsfjerninga som et vesentlig bidrag til å styrke sjøtransportens konkurranseevne. 

Det at vi tyvstarter med tiltak i nærskipsfartsstrategien allerede i 2013, sier mye om hvor viktig nærskipsfarten er for den rødgrønne regjeringa. 

Og dagen i dag og innspillene fra dere, er viktige elementer i arbeidet, men gjerne få høre hva dere gjør på deres ansvarsområder. Jeg ser at det er opp til flere ordførere her også.

Jeg gleder meg til å høre hva dere har på hjertet. Vi noterer flittig, og tar med oss innspillene i arbeidet med å ferdigstille strategien. 

Da overlater jeg igjen podiet til vår ordstyrer, Hans Kristian Haram, som skal lose oss igjennom denne dagen. 

Takk for oppmerksomheten!