Historisk arkiv

Mer til sykehus og rusomsorg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

- Jeg er svært fornøyd med at vi allerede nå har funnet rom til å prioritere sykehusene, rusomsorgen og en klar forbedring i egenandelsordningen for storforbrukere, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Pressemelding

Nr.: 62
Dato: 10.11.2005

Mer til sykehus og rusomsorg

- Jeg er svært fornøyd med at vi allerede nå har funnet rom til å prioritere sykehusene, rusomsorgen og en klar forbedring i egenandelsordningen for storforbrukere, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. - Vi foreslår også økt influensavaksinering av eldre og andre med risiko for å bli alvorlig syke av sesonginfluensa. På denne måten reduseres sykelighet og dødelighet av vanlig influensa, i tillegg til at kommunene vil stå bedre rustet hvis vi får en influensapandemi, sier Sylvia Brustad.

500 millioner kroner mer til pasientbehandling i sykehus

Regjeringen foreslår å bevilge 500 millioner kroner mer til sykehusene i 2006 slik at den høye aktiviteten i 2005 kan videreføres. Regjeringens forslag innebærer at vel 20 000 flere pasienter vil kunne få behandling i 2006 sammenliknet med budsjettforslaget fra Regjeringen Bondevik.

91,5 millioner kroner til styrket rusomsorg

Regjeringen vil styrke tilbudet til rusmisbrukere. Det skal bli raskere tilgang til hjelp på alle nivåer i behandlings- og rehabiliteringskjeden og behandlingstilbudene skal kvalitetssikres. Samlet foreslår regjeringen 91,5 millioner kroner til styrking av rusomsorgen, sammenliknet med forslaget fra den forrige regjeringen:

  • 37,5 millioner kroner til iverksetting av fylkeskommunalt tannhelsetilbud til rusmiddelmisbrukere under kommunal rusomsorg.
  • 15 millioner kroner til økt behandlingskapasitet gjennom LAR (legemiddelassistert rehabilitering)
  • 30 millioner kroner til styrking av kommunenes oppfølging av personer i LAR
  • 4 millioner kroner til økt tannbehandling for innsatte i fengsel
  • 5 millioner kroner til utarbeiding av faglige retningslinjer, forsøks- og utviklingsarbeid

Egenandelstak 2 reduseres fra 3 500 til 2 500

Regjeringen foreslår å redusere egenandelstak 2 fra 3 500 kroner til 2 500 kroner, svarende til 50 millioner kroner. Egenandelstak 2-ordningen gir skjerming mot høye utgifter til egenandeler ved følgende tjenester:

  • fysioterapi
  • refusjonsberettiget tannbehandling, med visse unntak
  • opphold ved opptreningsinstitusjoner
  • behandlingsreiser til utlandet (klimareiser)

Utgiftstaket er i dag på 3 500 kroner. For å oppnå en bedre skjerming for storbrukere av helsetjenester, foreslås taket satt ned til 2500 kroner for 2006. Tak 2-ordningen ble innført i 2003, og det skal gjennomføres tiltak for å gjøre ordningen bedre kjent.

15 millioner kroner til økt influensavaksinering - sesonginfluensa

Regjeringen foreslår å bevilge 15 millioner kroner til økt influensavaksinering av eldre og andre med risiko for å bli alvorlig syke av sesonginfluensa. Risikogruppen som bør vaksineres utgjør i dag cirka 900 000 personer. Per i dag vaksineres omlag 40 prosent av disse. Økt vaksinedekning vil redusere sykelighet og dødelighet i risikogruppen. I tillegg vil kommunene være bedre i stand til å forberede og bygge ut et effektivt system for massevaksinasjon ved en eventuell pandemi.

Forslaget innebærer at influensavaksinen formidles kostnadsfritt fra Nasjonalt folkehelseinstitutt til kommunene for vaksinering av inntil 450 000 personer, det vil si 50 prosent av risikogruppen. Dette er i tråd med WHOs mål om at vaksinedekningen for de vanlige årlige influensautbruddene skal være 50 prosent av risikogruppen i 2006. Kommunene kan ta betalt for å sette vaksinen, og på den måte frigjøre ressurser til å bygge opp et system for massevaksinering.

Pneumokokkvaksine (mot blant annet hjernehinnebetennelse og blodforgiftning)

Nasjonalt folkehelseinstitutt mener det medisinsk sett er best om en pneumokokkvaksine tilbys spedbarn gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Helse- og omsorgsdepartementet vil be Folkehelseinstituttet om å innlede forhandlinger om økonomiske betingelser. Regjeringen vil komme tilbake til dette.

Utvikling av opptreningstilbud

Regjeringen foreslår å opprette et eget tilskudd til utvikling av opptreningstilbud. Det foreslås bevilget om lag 35 millioner kroner til dette. Sosial- og helsedirektoratet vil få i oppdrag å yte tilskudd i 2006 til aktuelle institusjoner som kan tilby institusjonsbaserte tjenester innenfor blant annet arbeidsrettet rehabilitering og tilbud rettet mot kommunene, som et prøveprosjekt.

10 000 nye årsverk i pleie- og omsorgssektoren

Regjeringen vil våren 2006 legge fram en stortingsmelding om hvordan vi kan møte framtidas hovedutfordringer på omsorgsområdet. I regjeringsplattformen er det lagt til grunn 10 000 flere årsverk i pleie- og omsorgssektoren fram til 2009. Gjennom forslag i proposisjonen til styrking av kommunesektorens frie inntekter med 5,7 milliarder kroner, er det lagt et godt grunnlag for en slik opptrapping.