Historisk arkiv

Krafttak for kosthold - handlingsplan skal utarbeides

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Handlingsplan for bedre kosthold 2007 – 2011 skal inneholde konkrete tiltak som kan bidra til å forebygge sykdom og fremme helse gjennom å endre kostvanene mot gjeldende anbefalinger. Det er også et mål at tiltakene i planen skal bidra til å utjevne sosialt betingede helseforskjeller.Handlingsplanen vil være et verktøy for beslutningstakere, profesjonsutøvere, fagpersoner og andre i offentlig, privat og frivillig sektor som spiller en rolle i forhold til befolkningens kosthold.

Bakgrunn

Norge er blant landene i verden med høyest levealder og helsetilstanden er i global målestokk god. Det er likevel unødvendig mange leveår som leves med sykdom og dårlig helse, og risikoen for tidlig død er høyere enn den trenger å være. Sykdom og dårlig helse er en stor byrde for de det gjelder og en betraktelig utgiftspost for samfunnet. Det er derfor et mål å forebygge mer for å behandle mindre.

Nær 80 prosent av sykdomsbyrden i vestlige land skyldes kroniske sykdommer og tilstander. Selv om årsaksbildet til de vanligste kroniske sykdommene er sammensatt, er det et relativt lite utvalg årsaksfaktorer som utpeker seg som de viktigste. Felles for disse årsaksfaktorene, er at de er mulig å påvirke og endre gjennom målrettede tiltak. Kosthold spiller en vesentlig rolle i årsaksbildet for kroniske tilstander, som hjerte- og karsykdom, kreft, overvekt og type-2-diabetes.

Et sunt kosthold fremmer god helse. Et sunt kosthold er i tråd med gjeldende anbefalinger for ernæring, samtidig som det er variert, smakfullt og i tråd med kulturelle verdier. Det er summen av hva som spises og drikkes, hvor mye og hvor ofte, som er avgjørende i det lange løp. I et helsefremmende og forebyggende perspektiv omfatter helse mer enn fravær av sykdom. I tillegg til fysisk helse, inkluderer det trivsel og velvære.

Bredt engasjement på departementensnivå

God helse er en grunnleggende ressurs for sosial og økonomisk utvikling. Å skape og oppnå god helse i en befolkning er derfor noe som angår mange politikkområder, og ikke bare helsesektoren. Totalt 11 departementer samarbeider om utviklingen av Handlingsplan for bedre kosthold 2007 – 2011. Arbeidet ledes av Helse- og omsorgsdepartementet, og skal ferdigstilles innen utgangen av 2006.

Departementene som deltar i utarbeidelsen og som skal stille seg bak planen er:

  • Arbeids- og inkluderingsdepartementet,
  • Barne- og likestillingsdepartementet,
  • Finansdepartementet,
  • Fiskeri- og kystdepartementet,
  • Helse- og omsorgsdepartementet,
  • Kommunal- og regionaldepartementet,
  • Kunnskapsdepartementet,
  • Kultur- og kirkedepartementet,
  • Landbruks- og matdepartementet,
  • Miljødepartementet,
  • Nærings- og handelsdepartementet

Utenriksdepartementet er også involvert i arbeidet med handlingsplanen.