Historisk arkiv

Oppfølging av E.coli-utvalgets rapport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Innfører varslings- og meldeplikt for tarminfeksjon forbundet med nyresykdom

Oppfølging av e.coli-utvalgets rapport:

Innfører varslings- og meldeplikt for tarminfeksjon forbundet med nyresykdom

Det regjeringsoppnevnte utvalget for E.coli-saken leverte sin rapport den 15. desember. Utvalget har pekt på flere forbedringspunkter for utbruddsoppklaring. Både Folkehelseinstituttet og Mattilsynet arbeider med å iverksette anbefalte forbedringer av rutiner.

Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet at blodig tarminfeksjon forbundet med nyresykdom (diareassosiert hemolytisk uremisk syndrom) blir meldings- og varslingspliktig. Hensikten med dette er å oppnå en så rask oppklaring av et mulig smitteutbrudd som mulig, og betyr at helsepersonell skal melde og varsle slike sykdomstilstander så snart de blir oppdaget til kommunelegen, fylkesmannen og Folkehelseinstituttet.

  • En av utvalgets anbefalinger er å innføre meldeplikt for HUS assosiert til gastrointestinale symptomer. I dag foreligger det meldeplikt om tilfeller av E.coli-enteritt, men ikke av den spesifikt blodige (hemolytiske) typen. Melding i henhold til meldingssystemet for smittsomme sykdommer, MSIS, sendes via kommunelege/fylkesmann til Nasjonalt folkehelseinstitutt som er databehandlingsansvarlig.
  • For rask utbruddsoppklaring vil det også være viktig at det innføres en varslingsplikt for infeksiøse sykdommer eller sykdomstilstander som kan forårsake nyresvikt. Det betyr at begge sykdommene eller sykdomstilstandene; "enterohemorrhagisk E.coli-infeksjon" og "diareassosiert hemolytisk uremisk syndrom" blir varslingspliktige.
  • Folkehelseinstituttet vil informere om endringene i sin ukentlige utgave av MSIS-rapporten. Departementet har sørget for at endringene i merknadene til forskriften er tatt opp i Lovdata.