Historisk arkiv

RNB 2006 - IKT i helsesektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringen foreslår å bevilge 7,6 millioner til omleggingskostnader for blant annet leger, i forbindelse med nye standarder for elektronisk signatur (PKI-løsning). Prosjekt for innføring av elektroniske resepter skal ha fornyet gjennomgang, før prosjektet eventuelt videreføres.

Revidert nasjonalbudsjett 2006 – IKT i helsesektoren

Ny nasjonal standard for PKI-løsning

Alle utstedere av PKI (Public Key Infrastructure) i det norske markedet tilpasser seg fra 1.6.06 Fornying- og administrasjonsdepartementets kravspesifikasjon for PKI i offentlig sektor. De PKI-løsningene som er tatt i bruk i helsevesenet som grunnlag for elektronisk signatur, forsvinner derved fra markedet. For å videreføre elektronisk forsendelse av legeregninger, legeattester og andre anvendelser som krever bruk av PKI, må dagens PKI-løsning tilpasses dette. Regjeringen foreslår derfor å bevilge 7,6 mill. kroner for å dekke omleggingskostnadene, blant annet for leger som i dag er koblet opp til nasjonalt helsenett.

eResept-prosjektet

Et prosjekt for innføring av elektroniske resepter ble satt i gang i november 2005. Sosial- og helsedirektoratet leder gjennomføringsprosjektet. Prosjektet er komplekst, med mange involverte aktører ((Norges Apotekerforening, Bandagistenes næringspolitiske utvalg, Den norske lægeforening, Rikstrygdeverket, Statens legemiddelverk og helseforetakene). Det er planlagt at elektroniske resepter skal tas i bruk i løpet av 2008. Kostnadsrammen som foreløpig ble lagt til grunn var på 192 mill. kroner.

En gjennomgang av kostnadsrammen i vår indikerer økte kostnader sammenlignet med tidligere anslag. Sosial- og helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet har foretatt en risikovurdering av prosjektet, og har kommet til at det er behov for en fornyet gjennomgang av alle sider ved prosjektet før en eventuelt går videre. Departementet vil også vurdere om private aktører kan dekke en andel av kostnadsrammen. Departementet vil komme tilbake til saken i forbindelse med statsbudsjettet for 2007.