Historisk arkiv

Uavhengig gjennomgang av meningokokk B-forsøket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

- Jeg vil ta initiativ til en uavhengig gjennomgang av forsøksprosjektet med vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse blant ungdomsskoleelever 1988-1991, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. Dette gjøres på bakgrunn av redegjørelser fra Folkehelseinstituttet.

Uavhengig gjennomgang av meningokokk B- forsøket

- Jeg vil ta initiativ til en uavhengig gjennomgang forsøksprosjektet med meningokokk B vaksinering av ungdomsskoleelever 1988-1991, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Forsøkets organisering, struktur, vurdering og håndtering av meldinger om bivirkninger/komplikasjoner skal gjennomgås.

- Vi må sikre at fremtidige forsøksprosjekter vil bli gjennomført på en trygg måte spesielt med henblikk på at personer og eventuelle meldinger om uønskede hendelser vil bli fulgt opp på en forsvarlig måte, sier Brustad.

- Vi skal også se på om det er en sammenheng mellom ME (kronisk utmattelsessyndrom) og meningokokk B-vaksinen i forsøket. Jeg ser fram til å få resultatene fra studien som nå pågår i regi av ME- foreningen og Folkehelseinstituttet.

Bakgrunn

Folkehelseinsituttet har levert en redegjørelse om de fire vaksinesakene som er belyst i TV2 og i Dagens medisin i oktober. Redegjørelsen er levert til Helse- og omsorgsdepartementet innen fristen 6. november. Redegjørelsen omhandler DTP-vaksine (trippelvaksine), meningokokk B-vaksine forsøket, salg av meningokokk B-vaksine til New Zealand og Frankrike.

- Jeg er godt fornøyd med at Folkehelseinstituttet har belyst de aktuelle spørsmålene på en grundig måte, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Fakta om meningokokk B-vaksine forsøket

  • I forsøket med vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse i ungdomsskolen deltok 179 657 personer i 1988-91.
  • I ettertid ser man at prosjektet ikke var godt nok organisert og at informasjon til forsøkspersonene burde vært bedre.
  • Det er viktig at eventuell sammenheng mellom ME (kronisk utmattelsessyndrom) og meningokokk B-vaksinen i forsøket klarlegges.
  • Meningokokkvaksinen ble aldri tatt inn det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet.

Lenke til redegjørelse fra FHI

Mer informasjon på FHIs hjemmesider