Historisk arkiv

Norges tilbakemelding til EU-kommisjonens meddelelse om helsetjenester

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet har utarbeidet et innspill til EU-kommisjonen i forbindelse med høringen om helsetjenester i EU.

Norges tilbakemelding til EU-kommisjonens meddelelse om helsetjenester

EU-kommisjonen la 26. september 2006 ut en høringsmeddelelse (”Communication from the Commission – Consultation regarding Community action on health services”) med høringsfrist 31. januar 2007. Formålet med høringen er blant annet å kartlegge hvordan rettslig forutsigbarhet ved grenseoverskridende helsetjenester kan sikres, og å finne egnede tiltak for å styrke samarbeidet mellom medlemslandenes helsetjenester.

Bakgrunnen for høringen er blant annet EF-domstolens praksis. EF-domstolen har slått fast at bestemmelsene i fellesskapsretten også gjelder for helsetjenester, uavhengig av hvordan disse er organisert og finansiert i landene. Prinsippet om fri bevegelse av tjenester omfatter også pasienter som tjenestemottakere. Kommisjonens opprinnelige forslag til direktiv om tjenester i det indre marked (tjenestedirektivet) omfattet helsetjenester og inneholdt en særskilt bestemmelse om pasientmobilitet (artikkel 23 – godtgjøring av utgifter til helsehjelp). Bestemmelsen skulle i hovedsak være en kodifisering av EF-domstolens praksis med hensyn til når pasienter har krav på utgiftsdekning fra hjemlandet i forbindelse med (planlagt) helsehjelp mottatt i utlandet.

Her kan du lese Norges tilbakemelding til Kommisjonens meddelelse (engelsk tekst)

Her kan du lese Norges tilbakemelding til Kommisjonens meddelelse i uoffisiell norsk versjon.

Lenke til Kommisjonens meddelelse