Historisk arkiv

Rapport om E-sporing er overlevert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Styringsgruppen som har vurdert behovet og mulighetene for å bygge opp elektroniske systemer som sikrer sporbarhet av mat og utveksling av informasjon i matkjeden (E-sporing), overleverte sin innstilling under en pressekonferanse torsdag 25. januar.

Rapport om E-sporing er overlevert

Styringsgruppen som har vurdert behovet og mulighetene for å bygge opp elektroniske systemer som sikrer sporbarhet av mat og utveksling av informasjon i matkjeden (E-sporing), overleverte sin innstilling under en pressekonferanse i formiddag.

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen, fungerende fiskeri- og kystminister Dag Terje Andersen og statssekretær Rigmor Aasrud i Helse-og omsorgsdepartementet tok i mot instillingen. Alle tre takket for en interessant og grundig rapport.

Statssekretær Rigmor Aasrud framhevet at rapporten gir noen svar, men at den også peker på en rekke utfordringer. Matkjeden kan være lang og komplisert, og omfatte mange aktører i inn- og utland. Derfor er det viktig at alle som er involvert i kjeden, tar et felles ansvar for å bidra til best mulige løsninger. Etter matloven har alle virksomheter plikt til å sørge for trygg mat og til å ha sporbarhet.

Det videre arbeidet som er foreslått, vil bidra til at aktørene i matkjeden på best mulig vis kan etterleve sine plikter. Gode og effektive systemer for sporbarhet i hele matkjeden er viktig for mattryggheten, særlig i situasjoner der det finnes helsefarlig mat i markedet, som i fjor vinter under utbruddet av matbåren sykdom på grunn av E. coli. Avslutningsvis pekte hun på at myndighetene selv har ansvar for en rekke registre og datasystemer med innhold som er viktig for mattrygghet og sporbarhet. Disse må også utvikles slik at de fungerer optimalt.

Vi viser også til nettmelding på Landbruks- og matdepartementets hjemmeside (lenke).