Historisk arkiv

Rusmiddelavhengige blir tatt på alvor og de med størst behov får først hjelp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Rapport fra Norsk pasientregister om ventetider og pasientrettigheter for rusmiddelavhengige viser ventetider på behandling for denne pasientgruppen er som for andre pasientgrupper i spesialisthelsetjenesten. Pasienter med rett til nødvendig helsehjelp får raskere hjelp enn de uten slik rett. Andelen rusmiddelavhengige som får rett til nødvendig helsehjelp er høyere enn for andre pasientgrupper.

Andelen nyhenviste som ble tildelt rett til nødvendig helsehjelp var på 78 prosent - høyest i Midt-Norge med 93 % og lavest i Sør med 60 %. En slik variasjon finner man også innen den øvrige spesialisthelsetjenesten. Andelen pasienter som gis rett til nødvendig helsehjelp er høyere innen rusbehandling enn innen både somatikk og psykisk helsevern. Det er kortere ventetider for pasienter med rett til nødvendig helsehjelp enn de uten slik rett. - Dette bekrefter at rusmiddelavhengige blir tatt på alvor og at de sykeste blir prioritert, sier statssekretær Wegard Harsvik

For landet sett under ett var gjennomsnittlig ventetid for de som hadde mottatt behandling 70 dager. Denne ventetiden er lik ventetidene innen den somatiske delen av spesialisthelsetjenesten og noe høyere enn innen det psykiske helsevern.

Ventetidene for rusmiddelavhengige og andelen som gis rett til nødvendig helsehjelp er gode indikasjoner på at rusreformen har virket etter formålet.

Stortinget skal i høst behandle forslag fra Regjeringen om innføring av en ventetidsgaranti for unge under 23 år med psykiske lidelser eller rusmiddelavhengighet. - En slik garanti vil medføre at ingen skal vente lenger enn 90 dager (65 virkedager) før behandling senest starter opp.  Dette vil kunne redusere ventetiden for rusmiddelavhengige ytterligere, sier statssekretær Wegard Harsvik.