Historisk arkiv

Norsk demensplan inspirerer EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Den norske demensplanen fikk stor oppmerksomhet under EU-landenes store alzheimer-konferanse 30.-31. oktober. Planen legger vekt på kvalitetsutvikling og individuell tilrettelegging for personer med demens.

Den norske demensplanen fikk stor oppmerksomhet under EU-landenes store alzheimer-konferanse i Paris 30.-31. oktober. Planen legger vekt på kvalitetsutvikling og individuell tilrettelegging for personer med demens.

I europeisk sammenheng har Alzheimer og andre relaterte demenslidelser vært et lavt prioritert politisk tema gjennom flere år. Samtidig er utviklingen av demenslidelser en av de største utfordringene de europeiske landene står overfor som følge av en økende aldrende befolkning. I Europa er nå om lag seks millioner mennesker rammet av demens og innen 2030 regner man med at antallet vil bli fordoblet. De globale kostnadene knyttet til  demens er anslått til å utgjøre 350 billioner dollar per år. Til er sammenlikning er kostnadene knyttet til diabetes om lag 65 billioner dollar per år.

Frankrike, som innehar EUs presidentskap høsten 2008, har satt seg klare mål om å styrke det europeiske samarbeidet på dette området.  Konferansen i Paris var et ledd i arbeidet med å skape et felles kunnskaps- og forståelsesgrunnlag for det videre samarbeidet.

President Nicolas Sarkozy presenterte klare ambisjoner og stort engasjement både for forskning og tjenesteutvikling innenfor demensomsorgen. I løpet av fire år skal EU satse store summer og engasjere bredt i forskning på Alzheimer og andre demenssykdommer. EU er i ferd med å utvikle en felles europeisk politikk på dette området basert på de ulike landenes erfaringer og nasjonale plandokumenter.

Det var videre flere sentrale forskningsbidrag knyttet til demenssykdommenes realiteter, behandlingsformer og framtidig tjenesteutvikling. Frankrike og Storbritannia presenterte sine nasjonale demensplaner. Disse landene er i tillegg til Norge de eneste landene i Europa med nasjonale planer (Norge var imidlertid først ute).

Tidligere fiskeriminister Henry T. Olsen og hans kone holdt også et innlegg under overskriften ”Hvorfor være åpen om det å ha Alzheimers sykdom?” Innlegget berørte mange og bidro til å øke å forståelsen av hva det vil si å leve med demens, både for den som er syk og for deres pårørende.

Norge presenterte Demensplan 2015 under det lukkede morgenmøte 31.10. Tema for møtet var å utveksle ideer og erfaringer mht. plan- og strategiarbeid på dette området. Demensplanen ble også delt ut til alle EU- landene.

Les mer om konferansen på nettsidene til Helsedirektoratet

Demensplan 2015

Engelsk versjon av Demensplanen

European conference on combating Alzheimer’s disease and related diseases