Historisk arkiv

Retter opp skjevfordeling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad vil rette opp skjevfordeling mellom helseregionene. Og hun vil gjøre det uten å ta penger fra noen. – Skjevfordeling vil bli rettet opp gjennom bevilgning, sier Brustad.

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad vil rette opp skjevfordeling mellom helseregionene. Og hun vil gjøre det uten å ta penger fra noen. – Skjevfordeling vil bli rettet opp gjennom bevilgning, sier Brustad.

Magnussen-utvalgets innstilling ble overlevert helse- og omsorgsministeren januar i år og deretter sendt ut på høring. Regjeringen vil gå gjennom høringsuttalelser og utvalgets innstilling for å ta stilling til omfanget av skjevfordeling mellom helseregionene. Deretter vil regjeringen komme med forslag til å rette opp skjevfordeling som kan dokumenteres. Dette vil regjeringen komme tilbake til i forslag til statsbudsjett for 2009.

– Det er viktig å gi disse signalene nå fordi det har vært et stort engasjement rundt denne saken, sier helse- og omsorgsministeren.

Skjevfordeling helseregionene imellom har også tidligere vært et tema. Det såkalte Hagen-utvalget leverte sin innstilling til daværende helseminister Dagfinn Høybråten i 2003. Dette utvalget foreslo en økning i inntektene til Helse Vest og Helse Midt-Norge. Helse Sør og Helse Nord skulle få reduserte inntekter, foreslo Hagen-utvalget.

Før sykehusreformen i 2002 var sykehusene en del av inntektssystemet for fylkeskommunene. Inntektssystemet for fylkeskommunene inneholdt blant annet en egen kostnadsnøkkel for helsetjenester.

Da staten overtok sykehusene i 2002 ble fordelingen av utgifter til spesialisthelsetjenesten mellom de enkelte fylkeskommuner videreført i de fem regionale helseforetakene. I tillegg ble bevilgninger til statlige institusjoner (Rikshospitalet, Radiumhospitalet mv) lagt inn i Helse Sør sin basisbevilgning.
Dette innebar at fordelingen av midler mellom RHF i 2002 videreførte inntektsfordelingssystemet fra fylkeskommunene og deres ulike prioriteringer mellom sektorene.

Dagens inntektsfordelingssystem mellom de regionale helseforetak, jf. St. meld. nr. 5 (2003-2004) er delvis basert på Hagen-utvalgets forslag. Halvparten av basisbevilgningen er fordelt etter utvalgets forslag til kostnadsnøkler. Den andre halvparten er fordelt på historisk fordeling, det vil si at den gjenspeiler fylkeskommunenes egne prioriteringer av spesialisthelsetjeneste. I tillegg inneholder systemet et eget tillegg til Helse Nord.

Regjeringen Bondevik II sin vurdering av Hagen-utvalget ble presentert i St.meld. nr. 5 (2003-2004) oktober 2003. I meldingen kommer det fram at departementet mente at omfordelingen for noen RHF ble større enn tilrådelig. For å dempe utslagene, foreslo departementet den gang at bare halvparten av Hagen-utvalgets forslag skulle gjennomføres. Den resterende halvparten skulle være som før. I tillegg ble det innført et eget tillegg til Helse Nord for å dempe negative utslag i forhold til Hagen-utvalgets forslag.

I St.meld. nr. 5 (2003-2004) ble det foreslått en overgangsordning på 5 år fra 2005 til og med 2009. Begrunnelsen for dette var at flere RHF hadde store utfordringer med å komme i økonomisk balanse i 2004. Omfordelingen skulle tas innenfor rammen, dvs. trekk fra Helse Sør og Helse Nord, uten vekstmidler.

Overgangsperioden på 5 år er redusert to ganger:

- I et budsjettforlik mellom daværende regjeringspartier (Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti) og Fremskrittspartiet i Stortinget høsten 2004 ble det lagt inn midler som tilsa at perioden ble redusert til 4 år, dvs. fra 2005 tom 2008.

- Regjeringen Stoltenberg II la i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2006 inn ekstra midler knyttet til overgangen, og i budsjettet for 2007 ble overgangen sluttført. Overgangsordningen er altså gjennomført på 3 år, dvs. raskere enn det Bondevik II – regjeringen hadde lagt opp til.