Historisk arkiv

Revidert rundskriv om betaling for behandling på sykehus for personer som ikke bor i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Departementet vil i løpet av kort tid sende ut et revidert rundskriv om betalingsspørsmål ved behandling ved norske sykehus for personer som ikke er bosatt i Norge. Annen tilknytning til utlandet kan også være av betydning. Rundskrivet omtaler også slike tilfeller.

Regelverket om betaling av helsehjelp for personer med tilknytning til utlandet er fragmentert. Det finnes en rekke ulike situasjoner blant annet avhengig av hvilken tilknytning pasienten har til Norge i form av bosetning, arbeidsforhold eller medlemskap i folketrygden på annet grunnlag, og avhengig av hvilket land vedkommende er bosatt eller trygdet i.

Departementet har over noe tid registrert henvendelser som tyder på at regelverket ikke er tilstrekkelig kjent. Arbeidet med å revidere rundskriv I-58/2000 ble derfor i gangsatt i fjor. I tillegg til ren oppdatering av faktaopplysninger og henvisninger, er det nye rundskrivet omskrevet noe for å bli mer oversiktlig.

Departementet vil sende det oppdaterte rundskrivet til samtlige regionale helseforetak med anmodning om at rundskrivet gjøres kjent for sykehusene. Sykehusene må sikre rutiner som legger til rette for at regelverket følges.