Historisk arkiv

Innenlands smitte av influensa A (H1N1)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Det første tilfellet av innenlands smitte med ny influensa A(H1N1) er meldt i dag. - Vi har forventet at det kommer en del slike tilfeller også i Norge de nærmeste ukene, men Folkehelseinstituttet forventer at den store epidemien først kommer utpå høsten, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Det første tilfellet av innenlands smitte med ny influensa A(H1N1) er meldt i dag. Det dreier seg om en mann i 20-årene som ble smittet av en kamerat som nylig kom hjem fra USA med sykdommen. De to bodde i samme leilighet. Til sammen er det nå bekreftet 12 tilfeller i Norge. Alle har hatt mild sykdom som kan minne om vanlig sesonginfluensa.

- Vi har forventet at det kommer en del slike tilfeller også i Norge de nærmeste ukene, men Folkehelseinstituttet forventer at den store epidemien først kommer utpå høsten. Dette er en situasjon vi har foreberedt oss godt på og Helsedirektoratet får om kort tid en ny rapport fra kommuner, fylkeskommuner og helseforetak om status på deres beredskapsplaner, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Personer som blir syke de første dagene etter hjemkomst fra land der viruset sprer seg, bør holde seg hjemme og kontakte lege per telefon.

Oppdatering 11. juni:
Ifølge Folkehelseinstituttet er nå 13 personer bekreftet smittet av influensa A(H1N1). Ingen av dem har blitt alvorlig syke. To av disse er smittet innenlands. Begge bor sammen med en pasient smittet i utlandet.

Les mer på nettsiden Pandemi.no. Her finner du oppdatert informasjon, inkludert faktainformasjon og råd til helsetjenesten og publikum.