Historisk arkiv

Skal sikre etisk helseforskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Fra i dag, 1. juli, trer helseforskningsloven i kraft. Den skal fremme god og etisk forsvarlig medisinsk og helsefaglig forskning.

Loven innfører hovedprinsippet om ”én postkasse”, det vil si at fra nå av skal søknad om forhåndsgodkjenning av medisinske og helsefaglige forskningsprosjekter som hovedregel bare sendes til den regionale komiteen for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK). 

I tillegg skal også blant annet søknad om dispensasjon fra taushetsplikt nå sendes denne regionale komiteen.

En enklere hverdag

– Jeg er glad for at helseforskningsloven nå trer i kraft. Denne loven tar sikte på å gi forskerne en enklere hverdag, samtidig som det skal forebygge forskningsjuks, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen, og legger til:

– Jeg har stor tro på at helseforskningsloven vil bidra til å forbedre norsk helseforskning, og sikre at befolkningen fremdeles har tillit til forskningen.

Forskernes plikter

Også forskrift om organisering av medisinsk og helsefaglig forskning trer i kraft i dag. Forskriften er gitt med hjemmel i helseforskningsloven og stiller nærmere krav til selve organiseringen av medisinsk og helsefaglig forskning. Her er det gitt bestemmelser om forskningsansvarliges og prosjektleders plikter.

Forskriften inneholder også bestemmelser knyttet til forhåndsgodkjenning av forskningsprosjekter, blant annet til krav til innhold i søknad og forskningsprotokoll.

Det er gjort endringer i registerforskriftene og forvaltningslovforskriften for å tilpasse forskriftene til den nye helseforskningsloven. Disse endringene trer også i kraft i dag.

De viktigste endringene i registerforskriftene omhandler utlevering av personidentifiserbare opplysninger fra de sentrale helseregistrene til medisinsk og helsefaglig forskning, og innebærer at REK overtar enkelte oppgaver som tidligere er blitt utført av Helsedirektoratet og Datatilsynet.

Les mer om helseforskningsloven her.