Historisk arkiv

Dekning av pårørende og etterlattes reise- og oppholdsutgifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringen har tatt initiativ til en midlertidig tilskuddsordning som på en rask måte skal dekke reise- og oppholdsutgifter som pårørende og etterlatte har hatt som en direkte følge av terrorhandlingene 22. juli 2011. Terrorhandlingene var rettet mot Norge som nasjon. Det er derfor urimelig at pårørende og etterlatte sitter igjen med en økonomisk byrde.

Flere pårørende og etterlatte til ofrene etter terrorhandlingene i regjeringskvartalet og på Utøya har pådratt seg ekstraordinære og uventede reise- og oppholdsutgifter som en direkte følge av terrorangrepene. Mange pårørende har vært en viktig ressurs i den konkrete situasjonen ved at de har støttet de rammede og bistått med hjemreise. Situasjonen fikk konsekvenser for svært mange mennesker som på kort varsel måtte reise til Oslo og Utøya/Sundvollen for å være nær sine. Noen har også hatt reise- og oppholdsutgifter fordi de er pårørende til skadde som ble innlagt på sykehus langt fra hjemstedet. Noen etterlatte har hatt reise- og oppholdsutgifter i forbindelse med identifisering av sine kjære.

Hvem omfattes av ordningen?
De som omfattes av ordningen er pårørende eller etterlatte til personer som var i eller ved regjeringsbygningene i Oslo eller oppholdt seg på Utøya under terrorangrepet (de som er å anse som strafferettslig fornærmet). Med pårørende menes ektefelle, partner, samboer, foreldre, søsken, barn eller andre som har trådt inn i deres sted.

Hva konkret dekkes av ordningen?
Reise- og oppholdsutgifter som har oppstått som en direkte følge av terrorangrepene og som anses som nødvendige. Utgifter som dekkes av andre ordninger dekkes ikke.

For pårørende eller etterlatte til fornærmet som ikke ble innlagt i helseinstitusjon, dekkes reise- og oppholdsutgifter som påløp nært i tid til de konkrete hendelsene, dvs. inntil 2 uker etter hendelsene.

For pårørende til fornærmet som ble innlagt i helseinstitusjon langt fra hjemstedet, dekkes reise- og oppholdsutgifter frem til og med 31.10.2011 dersom utgiftene var nødvendige for å være i nærheten av den innlagte.

Hvor skal søknad sendes og hva er fristen?
Søknad skal sendes til Helseforetakenes senter for pasientreiser ANS, Postboks 2864, Kjørbekk, 3702 Skien, senest innen seks -6- måneder etter at utgiftene er påløpt.
Pårørende eller etterlatte til ofre etter terrorangrepene 22. juli 2011 kan ta kontakt med Pasientreiser ANS på telefon 35 12 10 12 for nærmere informasjon om ordningen. 

Ytterligere informasjon om ordningen. (pdf)

Søknadsblankett finnes på www.pasientreiser.no.