Historisk arkiv

OECD-rapport: Norsk omsorg i verdenstoppen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Få land har en så god eldreomsorg som i Norge. Norge er også bedre rustet enn de fleste andre land for den kommende eldrebølgen. Dette går fram av den nye OECD-rapporten «Help wanted? Providing and paying for long-term care».

Anne-Grete Strøm-Erichsen

– Denne rapporten kårer Norge til ett av verdens beste omsorgsland. Dette betyr at vi har lykkes med vårt mål om å sikre et godt omsorgstilbud til dagens og morgendagens brukere, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Rapporten viser at Norge bruker over dobbelt så mye på omsorgstjenester per innbygger som OECD-gjennomsnittet. Bare Sverige har flere ansatte i eldreomsorgen enn Norge. Per 100 personer over 80 år er det over 40 helsearbeidere i Norge.

Rapporten viser videre at Norge er ett av de landene som har de minst dramatiske endringene i alderssammensetning i befolkningen fram mot 2050.  Det skyldes først og fremst at Norge fortsatt har forholdsvis gode fødselstall, og at aldringen i befolkningen er kombinert med befolkningsvekst.

– Rapporten viser at ”den nordiske velferdsmodellen”, som er basert på
likestilling og høy yrkesaktivitet blant kvinner, både har økonomisk og demografisk bærekraft. Regjeringen vil derfor videreføre en familie- og velferdspolitikk som forstreker muligheten til å kombinere høy yrkesaktivitet med høy fødselsrate og god omsorgsevne, sier Strøm-Erichsen. 

Omsorgsplan 2015, som er regjeringens plan for å styrke omsorgstjenestene, har som utgangspunkt at framtidens omsorgsutfordringer skal løses med grunnlag i et offentlig ansvar og ved å støtte og utvikle det frivillige engasjement fra familie og lokalsamfunn.  

– Det er først og fremst på nye former for samspill mellom kommunale omsorgstjenester og sivilsamfunn og familieomsorgen Norge bør sette fokus i møte med framtidas omsorgsutfordringer. Det er i dette mellomrommet det nye vil skje, sier Strøm-Erichsen.

Last ned OECD-rapporten «Help wanted? Providing and paying for long-term care»

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter