Historisk arkiv

Verdensdagen for psykisk helse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

God psykisk helse er viktig for den enkelte og samfunnet. – Vi snakker ofte om å ta vare på den fysiske helsen vår. Den psykiske helsen er like viktig. Vi kan gjøre mye ved å se våre medmennesker og være åpne om psykiske problemer og lidelser, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

God psykisk helse er viktig for den enkelte og samfunnet. – Vi snakker ofte om å ta vare på den fysiske helsen vår. Den psykiske helsen er like viktig. Vi kan gjøre mye ved å se våre medmennesker og være åpne om psykiske problemer og lidelser, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
 
I dag markeres Verdensdagen for psykisk helse.
- Dette er ikke bare en viktig dag for dem som har problemer eller sliter med psykiske lidelser. Det er en viktig dag for oss alle. Fordi vi alle har en psykisk helse. Og fordi mange av oss en eller flere ganger i løpet av livet vil oppleve å slite psykisk, sier Strøm-Erichsen. 

Unge på vei – utdanning, arbeid og psykisk helse, er årets tema. Målet er å bidra til forebyggende arbeid og helsefremmende tiltak som kan forhindre at unge ikke fullfører utdanning eller kommer seg i jobb.

- Det er alvorlig når psykiske belastninger fører til at mennesker som er i begynnelsen av livet dropper ut fra arbeid og skole. Dette er et problem som krever felles innsats fra både utdanningssektor, arbeids- og velferds-forvaltningen, arbeidsgiverne og helsesektor, sier helse- og omsorgsministeren.

I statsbudsjettet for 2012 foreslår regjeringen om lag 770 millioner kroner til statlige stimuleringstiltak innen psykisk helse. Disse tiltakene innebærer følgende:

• Utvikling av handlingsplaner på vold og traumefeltet, evalueringer og utredningstiltak, tilskudd til utdanningstilbud, statistikkutvikling, informasjons- og holdningsarbeid mv.
• 110 millioner kroner til utvikling og tilbud til mennesker med langvarige sammensatte behov for tjenester (ACT- team og Storbytilskudd).
• 40 millioner kroner er videreført til fortsatt satsing på modellutprøving og rekruttering av psykologer i kommunene.
• 43 millioner kroner til bruker og pårørendearbeid.
• 14,5 millioner kroner til Mental Helses hjelpetelefon.
• 113 millioner kroner til særskilte satsinger på vold og traumefeltet (vold i nære relasjoner, Barnehus, Vold mot eldre, vold og rus, selvmordsforebygging, FN- og Natoveteraner, psykososial oppfølging etter 22.juli mv.)

I statsbudsjettet for 2012 foreslår regjeringen å bruke 10 millioner kroner av midlene på et pilotprosjekt rettet mot mennesker med lettere og moderat angst og depresjon. Prosjektet vil kalles Rask psykisk helsehjelp.

Regjeringen bevilger for 2012 50 millioner kroner til psykososial oppfølging i kommunene etter 22.juli. For inneværende år blir det i tillegg bevilget 80 millioner kroner ekstra til samme formål.

I tillegg til det kommuner og helseforetak bruker på tjenester innen psykisk helse, er det siden Opptrappingsplanens utløp i 2008 brukt om lag 2,3 mrd. kroner til statlige stimuleringstiltak innen psykisk helse.

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter