Historisk arkiv

Forslår endringer i pyskisk helsevernloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet har sendt ut forslag til endringer i psykisk helsevernloven. Høringen foreslår nye regler om varsling av fornærmede og etterlatte i straffesaker og nye regler for nattelåsing av pasientrom.

- Vi foreslår at det skal gjelde samme varslingsregler som i kriminalomsorgen. Det betyr at hvis en person dømt tvungent psykisk helsevern skal ha permisjon, bytte institusjon eller endrer behandlingsform, så skal fornærmede eller dennes etterlatte varsles. Det er åpenbart at belastningen for de fornærmede og etterlatte er like stor, uavhengig av hvilken type dom gjerningspersonen har, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

I høringen foreslår departementet også at det gis adgang til å låse pasientrom fra kl. 23.00-06.00 på regionale sikkerhetsavdelinger og den nye enheten med særlig høyt sikkerhetsnivå. Målgruppen for innleggelse i de regionale sikkerhetsavdelingene er "pasienter med alvorlig sinnslidelse eller mistanke om dette", og det må foreligge "aktuell risiko for alvorlig voldelig atferd". Det er med andre ord en selektert og begrenset gruppe pasienter som vil være aktuelle for slike tiltak.

Forslaget forutsetter at det skal foretas en individuell vurdering av den enkelte pasients tilstand. Det må i hvert enkelt tilfelle vurderes om sikkerheten for pasienten, medpasienter og personalet blir tilstrekkelig ivaretatt, og om pasienten får en helsefaglig forsvarlig behandling.

Avgjørelser om nattelåsing skal etter forslaget treffes i form av enkeltvedtak, og disse enkeltvedtakene kan påklages til kontrollkommisjonen. I tillegg må den aktuelle institusjonen ha en generell tillatelse til nattelåsing fra departementet.

Les høringsdokumentene

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter