Historisk arkiv

Mindre bruk av deltid i sykehusene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

I januar 2011 ga Helse- og omsorgsdepartementet helseregionene et ambisiøst mål om å redusere deltid med 20 prosent. Alle sykehusene har jobbet systematisk og målrettet sammen med arbeidstakerorganisasjonene for å strekke seg etter dette målet. Arbeidet har gitt positive resultater og trenden går i riktig retning. Sykehusene fortsetter arbeidet med å nå målsetningen om redusert deltidsandel.

Resultatene pr oktober i år viser at deltid er redusert med:

  • Helse Sør-Øst: -15,3 prosent (fra okt 2011 til okt 2012)
  • Helse Vest: -13,5 prosent (fra jan 2011 til okt 2012)
  • Helse Midt-Norge: -4,6 prosent (fra jan 2011 til okt 2012)
  • Helse Nord: -7 prosent (fra jan 2011 til okt 2012)

Sykehusene har nær 135 000 medarbeidere og det har tatt tid for å få på plass robuste og sammenlignbare tall for deltid. Dette har vi nå fått på plass. Blant annet har alle sykehusene måttet videreutvikle sine lønns- og personalsystem. Rapporteringstallene for deler av 2011 er derfor forbundet med usikkerhet særlig for Helse Sør-Øst. Dette innebærer at oktober 2011 valgt som utgangspunkt for Helse Sør-Øst. Fra og med oktober 2011 har alle regioner robuste og sammenlignbare tall.

De regionale helseforetakene har i samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene arbeidet systematisk med tiltak for å redusere deltid:

  • Alle medarbeiderne i deltidsstillinger er gjennom personalportalen i helseforetakene spurt om hvorfor de er i deltidsstilling og om og når de ønsker økt stillingsprosent.
  • I flere sykehus har alle i deltidsstillinger fått tilbud om økt stillingsprosent.

Blant tiltakene for å redusere andelen deltid ytterligere er:

  • utlysning av faste, hele stillinger som hovedregel
  • bruk av fortrinnsrett ved nyansettelse (jf arbeidsmiljøloven) bruk av post-/avdelings-/klinikkovergripende stillinger
  • bruk av intern vikartjeneste/bemanningssenter (som forvalter og fordeler kompetansen i helseforetakene)
  • forbedrede arbeidstidsplanleggingssystemer (f eks å utnytte mulighetene mellom sengepost, poliklinikk og tilsvarende)
  • endrede arbeidstidsordninger (f eks fleksibel turnus, lengre vakter, mer helgearbeid, f eks ved at ansatte som ikke arbeider helger (eks ved poliklinikker) kan få arbeidsplaner med helgearbeid)

Helse- og omsorgsdepartementets tall er hentet fra sykehusenes egne lønns- og personalsystemer der sykehusene har registrert den formelle juridiske stillingsstørrelsen den enkelte ansatte har i sitt ansettelsesforhold. Denne informasjonen hentes ut, rapporteres og følges opp månedlig. Helse- og omsorgsdepartementet har kontaktet Statistisk Sentralbyrå (SSB) for å undersøke hvorvidt de har relevant statistikk til å vurdere resultatoppnåelse knyttet til målet om reduksjon av deltid. SSB har ikke slik statistikk per i dag. Man kan ikke benytte tall som viser antall deltidsansatte til å vurdere endringer i stillingsstørrelse.

Dersom det er ønskelig med tall fra sykehusene, vil de regionale helseforetakene kunne presentere disse.

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter