Historisk arkiv

Ministermøte i WHO om nye grep mot overvekt og livsstilssykdommer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Norske helsemyndigheter deltar på WHO-konferanse om ernæring og ikke-smittsomme sykdommer i Wien 4. og 5. juli.

Ikke-smittsomme sykdommer øker i alle land. Dette er en internasjonal trend på helseområdet som ingen land så langt har klart å snu.

- Sykdom skyldes i økende grad måten vi lever på, mat med for mye salt, sukker og usunt fett, og for lite fysisk aktivitet. Når vi ser at dette er en internasjonal utvikling, må landene samarbeide om å finne virkningsfulle tiltak, og det er viktig for Norge å bidra i dette arbeidet. Vi håper å bli enige om nye, gode grep for å demme opp for utviklingen, sier statssekretær Nina Tangnæs Grønvold, som leder den norske delegasjonen.

Statssekretær Nina Tangnæs Grønvold
Statssekretær Nina Tangnæs Grønvold (i midten) på WHO-konferanse om ernæring og ikke-smittsomme sykdommer i Wien 4. og 5. juli. (Helse- og omsorgsdepartementet)

Det er Verdens helseorganisasjon (WHO Europa) som arrangerer konferansen, der 48 medlemsland deltar.

Statssekretær Nina Tangnæs Grønvold ledet den første politiske debatten under konferansen. som handlet om tverrsektorielt folkehelsearbeid med hovedvekt på ernæring og fysisk aktivitet. Hun snakket om hvordan Norge jobber for å møte de store helsemessige utfordringene som følger i kjølvannet av overvektsepidemien.

-De viktigste grepene vi har tatt i Norge er å vedta folkehelseloven i 2012 og å legge fram Folkehelsemeldingen "God helse – felles ansvar" for Stortinget nå i mai 2013. Vi er glade for at det er bred enighet i Norge, og også på Stortinget, om hovedelementene i regjeringens folkehelsestrategi, sa Grønvold på konferansen.

WHO-konferansen fokuserer også på konkrete grep for å bedre kostholdet og fremme fysisk aktivitet i befolkningen. Norge har blant annet redegjort for arbeidet som er gjort for å begrense markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn og unge. I mai ble regjeringen enig med den norske matvarebransjen om å prøve ut et nytt system for forsterket bransjestyrt regulering over en to-års periode. Det nye selvreguleringsopplegget omfatter etablering av Matvarebransjens Faglige Utvalg (MFU) og en ordning for "name & shame" av overtredere.

Les brev til matvarebransjen fra helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen

Under konferansen har WHOs regiondirektør for Europa også formelt overlevert en rapport om WHOs evaluering av den norske regjeringens Handlingsplan for kosthold.

Les kostholdsplanen "Oppskrift for et sunnere kosthold" (pdf)

Les mer om konferansen på WHOs nettsider

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter