Historisk arkiv

Økt toleranse og kunnskap om HIV/AIDS gjennom norsk-russisk samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet støtter prosjektet “Enhancing tolerance in society to people with HIV/AIDS through training of media professionals of NW Russia” gjennom tilskuddsordningen til norsk–russisk helsesamarbeid.

Prosjektet  startet i 2011. Utgangspunktet er et økende antall HIV-positive i den karelske republikk i den russiske føderasjonen. En av  årsakene til dette kan være at kunnskapsnivået om HIV/AIDS er lavt.

Prosjektet arrangerer kurs for journalister. Hensikten er å styrke journalistenes kunnskap om sykdommen, slik at de kan skrive mer og riktigere om HIV og AIDS, og dermed bidra til høyere kunnskap og mindre fordommer i befolkningen. Innenfor prosjektet har man utviklet en manual med tekstbidrag både fra russisk og norsk side.  Manualen brukes nå i journalistutdanningen ved Universitetet i Petrozavodsk i Russland.

- Hiv handler om mer enn helse. Å sikre at de som lever med hiv opplever gode livsbetingelser med mulighet for åpenhet, fellesskap og frihet fra frykt for diskriminering og utstøtelse, er i seg selv en viktig forebyggingsstrategi, sier statssekretær Nina Tangnæs Grønvold. - Det var inspirerende å høre om hvordan journalistene i prosjektet har dette perspektivet med seg i sitt arbeid, fortsetter hun.

Prosjektet konsentrerer seg om den karelske republikk, men interessen har også påvirket andre journalister i området, bl.a. i Murmansk og Leningrad fylke.

Norsk prosjektleder er Olav Andre Manum, som til daglig lager HivNorges fagblad Positiv.

Statssekretær Nina Tangnæs Grønvold i møte med russiske journalister
Statssekretær Nina Tangnæs Grønvold i møte med russiske journalister (Helse- og omsorgsdepartementet)