Historisk arkiv

Sikrer forskning og framtidig kreftbehandling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet foreslår endringer i helseregisterloven for å sikre at data som er viktig for å forebygge og behandle kreft ikke går tapt.

- Det er viktig at vi tar vare på disse dataene for å kunne gi kvinner en forsvarlig kreft­omsorg i fremtiden. Kvinnene får samtidig en trygghet for egen helse ved at de blir innkalt til regelmessige undersøkelser, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

I Norge har vi screeningprogrammer for brystkreft og livmorhalskreft. Etter dagens regler skal opplysninger om friske kvinner som deltar i disse undersøkelsene slettes etter seks måneder med mindre kvinnen selv har samtykket i at dataene lagres.

Datatilsynet har derfor fattet vedtak om å slette data om friske personer i Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft og Mammografiprogrammet. Dersom disse dataene går tapt må livmorhalsprogrammet avvikles og mammografiprogrammet kan ikke kvalitetssikres.

Helse- og omsorgsdepartementet mener dette vil svekke både forebyggingen og behandlingen av kreft. Departementet foreslår derfor at dagens krav om samtykke skal erstattes med en rett til å reservere seg mot lagring av opplysningene. Dette gjøres ved at Helse- og omsorgsdepartementet nå fremmer forslag om endringer i helseregisterloven.

Lovforslaget innebærer at opplysninger om kvinner som registreres med normale funn vil bli lagret – med mindre hun aktivt motsetter seg dette.

Kvinnene som deltar i screeningprogrammene skal få god informasjon om dette, og det skal være enkelt å reservere seg.

Les hele lovforslaget: Prop. 160 L (2012–2013) Endringer i helseregisterloven (Kreftregisteret)

Les dokumentene fra høringen som ble sendt ut 20. desember 2012

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter