Historisk arkiv

Arbeidsgruppe — gjennomgang av bruk av sakkyndig helsepersonell innen justissektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 60
Dato: 4.11.05

Arbeidsgruppe – gjennomgang av bruk av sakkyndig helsepersonell innen justissektoren

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad nedsetter nå i samråd med justisminister Knut Storberget arbeidsgruppa som skal gjennomgå systemet med sakkyndige i justissektoren.

– Jeg er fornøyd med at vi får en bredt sammensatt arbeidsgruppe som kan sikre solid faglig gjennomgang og et bredt perspektiv, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Arbeidsgruppas mandat er fastsatt og skal ledes av Hans Petter Graver, professor ved Universitetet i Oslo, Institutt for privatrett. Arbeidsgruppa vil være sammensatt av representanter fra Legeforeningen, Psykologforeningen, Advokatforeningen, domstolene, påtalemyndigheten, Finansnæringens hovedorganisasjon, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Kriminalomsorgens sentrale forvaltning og Sosial- og helsedirektoratet.

Arbeidsgruppa skal gjennomgå ulike typer sakkyndigerklæringer helsepersonell avgir til justissektoren. Videre skal den foreslå konkrete tiltak som kan sikre god kvalitet og høy legitimitet. Blant annet skal den foreslå eventuelle endringer i regelverket for bruk av sakkyndige og hvilke overordnede regler som bør gjelde for helsepersonells habilitet, kompetanse og honorar. Den skal også se på krav til utarbeidelse, innhold og avlevering av sakkyndigerklæringer. Arbeidsgruppa er også bedt om å vurdere om disse reglene også bør gjelde for andre samfunnsområder, herunder forsikringssaker.

Frist for avlevering av arbeidet er satt til 15. mai 2006.

Professor Graver har bred erfaring fra utredningsarbeid og var leder for utvalgene som la fram forslag til lov om gjeldsordning for personer med betalingsvansker, havbeitelov,

miljøinformasjonslov, konkurranselov og etiske retningslinjer for

oljefondet. Han har også ledet arbeidsgruppen som har lagt fram utkast

til lov om ny arbeids- og velferdsforvaltning.

Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Sosial- og helsedirektoratet utarbeide en veileder som skal konkretisere hvilke innholdsmessige krav som skal stilles til den enkelte legeerklæring sett opp mot de ulike formål erklæringen benyttes til, f.eks som grunnlag for forfall av vitner i rettssaker, benådnings og prøveløslatelser m.v.

Arbeidsgruppens mandat