Historisk arkiv

Færre korridorpasienter i norske sykehus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Nye kvalitetsmålinger i spesialisthelsetjenesten viser at målsetningene på langt nær er oppfylt for en rekke av kvalitetsmålene. I 3. tertial 2005 lå gjennomsnittlig 227 pasienter hver dag på korridor i norske sykehus. Andel korridorpasienter er redusert fra 2,4 i 2003 til 2,1 prosent i 2005.

Pressemelding

Nr.: 20
Dato: 21.04.2006

Færre korridorpasienter i norske sykehus, men fortsatt for mange

I dag offentliggjøres nye kvalitetsmålinger i spesialisthelsetjenesten. Resultatene viser at målsetningene på langt nær er oppfylt for en rekke av kvalitetsmålene. I 3. tertial 2005 lå gjennomsnittlig 227 pasienter hver dag på korridor i norske sykehus. Andel korridorpasienter er redusert fra 2,4 i 2003 til 2,1 prosent i 2005. Mer enn halvparten av korridorpasientene ble registrert ved de store universitetssykehusene.

- Jeg er fornøyd med at tallene viser en forbedring, men antall korridorpasienter er fortsatt for høy, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. – I bestillerdokumentet til de regionale helseforetak har vi lagt inn krav om at sykehusene skal tilstrebe å ikke ha korridorpasienter. Jeg forventer at de regionale helseforetak tar tak i årsakene til at pasienter legges på korridor, sier Brustad.

Antall korridorpasienter er en av ti nasjonale kvalitetsindikatorer innenfor somatisk spesialisthelsetjeneste som i dag presenteres av Sosial- og helsedirektoratet på nettstedet for Fritt sykehusvalg Norge. Et fellestrekk ved flere av indikatorene er at variasjonene mellom de regionale helseforetak og mellom sykehusene i det enkelte regionale helseforetak er store. – Pasienter har krav på et likeverdig helsetjenestetilbud. Det er derfor nyttig at variasjoner synliggjøres gjennom nasjonale kvalitetsindikatorer, mener Brustad. Hun forventer at de regionale helseforetakene analyserer egne resultater med sikte på å redusere variasjonen.

Ikke minst har brukerne av spesialisthelsetjenesten mulighet til å bli en viktig pådriver for kvalitetsutviklingen i sektoren, sier helse- og omsorgsministeren. Når pasienten kan velge fritt mellom sykehus, vil det bidra til at de som leverer tjenestene til enhver tid må dokumentere hva de er gode for. Pasientene kan velge bort sykehus som kommer dårlig ut på en eller flere indikatorer. Dette kan igjen påvirke sykehusenes prioritering av kvalitetsarbeidet.

Systemet med nasjonale kvalitetsindikatorer ble innført i 2003. Indikatorene måler og evaluerer deler av virksomheten ved norske sykehus som har betydning for kvalitet på tjenestene som gis. De nasjonale kvalitetsindikatorene som brukes fokuserer særlig på koordinering, organisering og ledelse. Sentrale indikatorer her er andel korridorpasienter, andel strykninger fra operasjonsprogrammet, tiden det tar fra utskrivning av pasient til fastlegen får tilsendt pasientopplysninger til bruk for oppfølging av pasient (epikrisetid) og ventetid til operasjon ved hoftebrudd. Disse indikatorene sier noe om sykehusenes evne til å skape flyt i behandlingsprosessen, planlegging, samhandling i sykehusene og samhandling med kommunehelsetjenesten.

For mer informasjon vises det til nettstedet for fritt sykehusvalg og sider fra Sosial- og helsedirektoratet.