Historisk arkiv

Færre unge under 50 år i alders- og sykehjem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Antallet unge personer under 50 år i alders- og sykehjem viser en nedgang i 2005 i forhold til tidligere år. - Dette er en gledelig utvikling. Målet er at ingen unge funksjonshemmede skal bo i eldreinstitusjoner mot sin vilje, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad

Pressemelding

Nr.: 75
Dato: 08.12.06

Færre unge under 50 år i alders- og sykehjem

Antallet unge personer under 50 år i alders- og sykehjem viser en nedgang i 2005 i forhold til tidligere år.

- Dette er en gledelig utvikling, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. - Målet er at ingen unge funksjonshemmede skal bo i eldreinstitusjoner mot sin vilje. Unge mennesker skal kunne leve et mest mulig selvstendig liv, selv om de er sterkt hjelpetrengende. Det kan være vanskelig å oppnå i institusjoner som er tilpasset eldre brukere, sier Brustad.

Alle landets kommuner er pålagt å registrere hvor mange unge mennesker med nedsatt funksjonsevne som bor i alders- og sykehjem. Tallene er samlet i en offentlig databank for kommunene (KOSTRA).

Med bakgrunn i KOSTRA-tall har fylkesmannen de siste to årene fulgt opp alle kommuner som har beboere i institusjoner beregnet for eldre. I 2006 var det 12 personer som ønsket et annet botilbud, og hvor det ikke forelå plan for utflytting. Det er fire personer som ikke har fått endelig utflyttingsdato, og disse følges tett av fylkesmannen. De øvrige har fått tilstrekkelig oppfølging slik at utflytting har skjedd eller vil skje. Det er også flere enn tidligere som får utarbeidet individuell plan.

Totalt var det ved utgangen av fjoråret 178 unge personer under 50 år med nedsatt funksjonsevne innskrevet for langtidsopphold i institusjoner for eldre og funksjonshemmede. Av disse var 130 beboere i alders- og sykehjem. De øvrige er beboere i boformer som er hjemlet i kommunehelsetjenesteloven, men som i større grad er tilpasset beboere med spesielle behov.

Siden 2003 har antallet beboere under 50 år innskrevet for langtidsopphold i alders- og sykehjem gått ned fra 179 til 130.

Det kan være ressurskrevende for kommunene å bygge opp et godt botilbud utenfor institusjon. Det finnes på Helse- og omsorgsdepartementets budsjett en egen finansieringsordning som skal redusere merkostnadene som kommunene får når unge personer med stort tjenestebehov, skal leve et selvstendig liv i egen bolig.