Historisk arkiv

Rapport om akuttpsykiatri overlevert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

De regionale helseforetakene fikk, sammen med Sosial- og helsedirektoratet, tidligere i år i oppdrag å vurdere antall nye plasser og andre tiltak som bør opprettes ved akuttenheter som i dag har for høy beleggsprosent, eller skriver ut pasienter for tidlig. Rapporten fra arbeidet er nå oversendt departementet.

Pressemelding

Nr.: 29
Dato: 20.05.2006

Rapport om akuttpsykiatri overlevert

De regionale helseforetakene fikk, sammen med Sosial- og helsedirektoratet, tidligere i år i oppdrag å vurdere antall nye plasser og andre tiltak som bør opprettes ved akuttenheter som i dag har for høy beleggsprosent, eller skriver ut pasienter for tidlig.

Rapporten fra arbeidet er nå oversendt Helse- og omsorgsdepartementet.

- Jeg vil be de regionale helseforetakene følge opp tiltakene som skisseres i rapporten så raskt som mulig, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. – Samtidig ønsker jeg å sette meg grundigere inn i rapporten, for å vurdere om det er behov for ytterligere tiltak, sier Brustad.

- I forbindelse med arbeidet med Nasjonal helseplan, som legges fram for Stortinget til høsten, vil vi særskilt be om råd i forhold til psykisk helse. Innspillene vi får i den prosessen vil også inngå i vurderingen av hva som skal gjøres, sier Sylvia Brustad.

Rapporten viser at:

  • De fleste akuttpsykiatriske avdelingene har ikke overbelegg, men det er særlige problemer i forhold til dette i Oslo-området, Bergen, Telemark og i Tromsø.
  • Det er ikke systematiske sammenhenger mellom antall akuttplasser pr 100 000 og andre kvantitative mål på bruk av akuttavdelinger (innleggelser, oppholdstid, belegg, ressurser, ressursfordeling DPS/sykehus)
  • Manglende sammenhenger kan tyde på at det er andre ting enn det vi har målt som henger sammen med tilgjengelighet i akutte situasjoner. Lokale vurderinger må derfor tillegges stor betydning.
  • Overbelegg kan blant annet forklares med at enkelte pasienter må bli på akuttavdelingen utover hva en akuttavdeling er ment for, grunnet mangelfullt tilbud ellers i helsetjenesten. Dette kan bla få den konsekvens at utskrivning av andre pasienter skjer tidligere enn hva som er optimalt.
  • Det er kun i få tilfeller foreslått å øke antall akuttplasser. Løsningen på overbelegg søkes gjennom å se på helheten i behandlingstilbudet til pasienten. Det handler blant annet om ansvarsfordeling, samspill og gode rutiner i samarbeidet.

Eksempler på tiltak som RHFene har foreslått for å sikre en god akutt-tjeneste:

  • Opprette de nye akuttplasser som de mener er nødvendig.
  • Forsterke innsatsen i forhold til å sikre at pasienter til enhver tid får tilbud på riktig nivå (sikre god pasientflyt) det være seg innad i spesialisthelsetjenesten eller ut til primærhelsetjenesten. Veileder om DPSs oppgaver, som er forventet ferdig revidert i august 2006, vil bla inneholde hva som er oppgaver for DPS.
  • Styrke rekrutteringsarbeid i forhold legerspesialister og psykologspesialister herunder spesialistbemanningen ved DPS.
  • Kapasiteten i tverrfaglig spesialisert rusbehandling for personer med primært rusrelaterte lidelser styrkes. Dette vil bli ivaretatt gjennom rusplanen.

Rapporten i PDF-format her