Sakkyndig helsepersonell - overlevering av innstilling
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet
Pressemelding | Dato: 16.05.2006 | Sist oppdatert: 05.10.2006
En arbeidsgruppe ledet av professor dr. juris Hans Petter Graver foreslår tiltak for å bedre kvaliteten på attester, erklæringer og lignende som helsepersonell utsteder, både innenfor justissektoren og andre steder. Utredningen ble i dag overlevert til helse- og omsorgsministeren og justisministeren.Lydfil fra overleveringen.
Pressemelding
Nr.: 27
Dato: 16.05.06
Sakkyndig helsepersonell – overlevering av innstilling
En arbeidsgruppe ledet av professor dr. juris Hans Petter Graver foreslår tiltak for å bedre kvaliteten på attester, erklæringer og lignende som helsepersonell utsteder, både innenfor justissektoren og andre steder. Utredningen ble i dag overlevert til helse- og omsorgsministeren og justisministeren.
- Vi er helt avhengige av tillit til helsepersonell som avgir sakkyndigerklæringer, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. – Det er derfor nødvendig med gode rutiner for å sikre kvaliteten på erklæringene som avgis, sier helse- og omsorgsministeren videre.
- Det er viktig for rettsvesenet at erklæringene fra helsevesenet er opplysende og troverdige og kan gi grunnlag for riktige beslutninger, sier justisminister Knut Storberget.
Utvalgets forslag vil nå bli nærmere vurdert i Helse- og omsorgsdepartementet og Justisdepartementet.
Nærmere om arbeidsgruppens innstilling
Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad nedsatte november 2005, i samråd med justisminister Knut Storberget, en arbeidsgruppe som skulle gjennomgå ulike typer sakkyndigerklæringer helsepersonell avgir til justissektoren.
Arbeidsgruppen har foreslått tiltak som samlet eller enkeltvis vil kunne bidra til at ulike attester, erklæringer og lignende fra helsepersonell har høy kvalitet. Med høy kvalitet siktes særlig til at attester/erklæringer er i samsvar med de krav som fremgår av relevant regelverk (lov, forskrift, retningslinjer mv.), at attester/erklæringer har et innhold og en utforming som gjør at de fyller sitt formål og at attester/erklæringer kan tjene som underlag for forvaltningens beslutninger. Av arbeidsgruppens forslag kan nevnes:
- Endring av helsepersonellovens § 15 om krav til attester, legeerklæringer o.l slik at plikten til ikke å tilbakeholde relevante opplysninger tydeliggjøres.
- Forslag til ny forskrift med nærmere bestemmelser om helsepersonells utstedelse av attester, erklæringer o.l.
- Forslag til ny sanksjonsbestemmelse i helsepersonelloven om tilbakekall av retten til å utstede attester og erklæringer dersom helsepersonell utsteder dette i strid med loven eller bestemmelser gitt i medhold av den.
- Forslag om endring i forvaltningsloven som gir part i forvaltningssak en rett til å bli varslet og uttale seg om forvaltningens bruk av sakkyndig
- Oppfølging av Røsæg,- Rognum- og Øvreeideutvalgene (NOU 2000:23, NOU 2001:12 og NOU 2006:9).
- Utarbeidelse av skjema til hjelp for helsepersonell som skal utstede attest/erklæring om sykdomsforfall for parter, siktede eller vitner i rettssaker, søknad om soningsutsettelse, søknad om benådning og søknad om straffavbrudd fra friomsorgen. Dette for å sikre at helsepersonell får kunnskap om hva slags type opplysninger som er nødvendige og relevante for utstedelsen av attesten/erklæringen.
Arbeidsgruppens leder har vært professor dr. juris Hans Petter Graver, Institutt for privatrett, Universitetet i Oslo.
Øvrige medlemmer av arbeidsgruppen har vært:
- Leder av seksjon for trygdemisbruk Magne Fladby, Rikstrygdeverket (oppnevnt etter forslag fra Rikstrygdeverket)
- Førstestatsadvokat Ingunn Fossgard, Riksadvokatembetet (oppnevnt etter forslag fra Riksadvokaten)
- Lagdommer Randi Grøndalen, Frostating Lagmannsrett (oppnevnt etter forslag fra Domstolsadministrasjonen)
- Avdelingsleder Even Hagelien, Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke (oppnevnt etter forslag fra Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon)
- Lege Jan Emil Kristoffersen, leder av Allment praktiserende lægers forening (oppnevnt etter forslag fra Den norske Lægeforening)
- Rådgivende lege Marit Krohg, leder Fagmedisin If skadeforsikring (oppnevnt etter forslag fra Finansnæringens Hovedorganisasjon)
- Seniorrådgiver, spesialist i psykiatri Olav Lund, Sosial- og helsedirektoratet (oppnevnt etter forslag fra Sosial- og helsedirektoratet)
- Underdirektør Kari Meling, Kriminalomsorgsavdelingen, Justis- og politidepartementet (oppnevnt etter forslag fra Kriminalomsorgsavdelingen, Justis- og politidepartementet)
- Advokat Ina E. Strømstad, advokatfirmaet Hjort (oppnevnt etter forslag fra Advokatforeningen)
- Førsteamanuensis dr.psychol. Anne-Kari Torgalsbøen, Psykologisk Institutt, Universitetet i Oslo (oppnevnt etter forslag fra Norsk Psykologforening)
- Overlege Yngve Ystad, Sykehuset i Buskerud, leder av gruppe for rettspsykiatri i Norsk psykiatrisk forening (oppnevnt etter forslag fra Den norske Lægeforening)
Sekretariatet for arbeidsgruppen har bestått av rådgiver Synnøve Stang Lund (100 %), førstekonsulent Hanne-Cecilie Bjørka (50 %) og seniorrådgiver Kjetil Jonsbu (50 %).
Kontaktperson: Professor dr. juris Hans Petter Graver tlf 906 06 085